Als het aan Lewis Hamilton ligt, blijft de Formule 1 gewoon racen in landen als Qatar, waar de temperatuur hoog op kan lopen en waar er in de avonden een hoge luchtvochtigheid is. Na de race op het Losail International Circuit kwamen er veel klachten vanuit zijn collega's.
Volgens meerdere F1-coureurs waren de omstandigheden te extreem tijdens de Grand Prix van Qatar, waardoor meerdere piloten na de race flauwvielen. Onder andere Esteban Ocon en George Russell spraken zich uit over de race, waarbij ze aangaven dat dit niet meer voor mag komen in de koningsklasse van de autosport, omdat het de gezondheid van de coureurs in gevaar brengt.
Maar Lewis Hamilton, die in de eerste bocht al uitviel tijdens de GP in Qatar, is het daar niet mee eens. De Mercedes-coureur meent dat dit soort omstandigheden nou eenmaal bij de Formule 1 horen en dat de coureurs allemaal een flink bedrag betaald krijgen aan het einde van de maand, om dit aan te kunnen. Het is en blijft een extreme sport.
"Ik ga controversieel zijn, zoals altijd. Ik heb de race natuurlijk niet gereden, dus ik heb de pijn die de coureurs voelden niet kunnen voelen. Maar ik doe al heel lang mee. In Maleisië was het altijd veel heter dan deze race [Qatar] en ik weet hoe het is om vier of meer kilo te verliezen tijdens de race en daarna amper te kunnen staan", begint Hamilton bij Sky Sports.
"Mijn gevoel erover is... dit is een extreme sport. Je hebt geen marathonlopers die na de marathon flauwvallen en zeggen dat ze hem korter moeten maken. Dit is een extreme sport en we worden zeer goed betaald voor wat we doen. Als ik mij aan het einde van de race niet geweldig voel, weet ik dat ik gewoon harder moet trainen en zo is het altijd voor mij geweest."
Inmiddels heeft de FIA al aangegeven dat ze een onderzoek gaan instellen naar de omstandigheden waarin de coureurs hebben moeten racen in Qatar, waaruit mogelijke gevolgen zullen komen. Maar het liefst ziet Hamilton niet dat de FIA er iets aan verandert.
"Persoonlijk wil ik niet dat ze de races inkorten en het makkelijker voor ons maken. Ik wil dat het extreem is. Ik wil het verschil voelen, ik wil pijn in mijn lichaam voelen, ik wil in staat zijn om, hopelijk met dat extra beetje training dat je erin hebt gestopt of dat extra beetje toewijding dat je hebt gehad, je helpt om dat extra rondje te rijden en die race te winnen. Daar gaat het om."
Lees het artikel op de mobiele website