De FIA heeft het interne onderzoek naar president Mohammed Ben Sulayem afgerond. In totaal werd er voor ruim 30 dagen onderzoek gedaan naar de acties van de Emirati.
Maar waarom werd er in de eerste plaats een onderzoek naar en Sulayem ingesteld? Dat had ten eerste te maken met en tijdstraf die Aston Martin-coureur Fernando Alonso kreeg tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië in 2023.
Maar waarom zou Ben Sulayem zich in de eerste plaats willen bemoeien met een penalty van Alonso? Dat heeft alles te maken met de tijdstraf die Alonso kreeg tijdens de race. Alonso kreeg zijn eerste tijdstraf namelijk voor het buiten zijn gridbox staan bij de start van de race.
Om aan zijn tijdstraf te voldoen, reed de Spanjaard reed de pitstraat in, maar gedurende die pitstop werkten er volgens de stewards monteurs aan zijn auto, iets wat volgens artikel 54.4c verboden is.
Daarin staat namelijk dat er zolang de tijdstraf duurt niet gewerkt mag worden aan een auto die stilstaat in de pitstraat als gevolg van het oplopen van een straf. Bij het indienen van zijn tijdstraf, ging Aston Martin dus in de fout, omdat er aan Alonso's auto werd gewerkt (volgens de stewards).
Uiteindelijk werd de penalty van Alonso kwijtgescholden na een hoger beroep van Aston Martin. Ben Sulayem zou echter de reden zijn geweest dat Alonso's tijdstraf werd teruggedraaid.
De FIA-president zou namelijk via de telefoon aan Sheikh Abdullah bin Hamas bin Isa Al Khalifa - de FIA-vicepresident voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, die in Saoedi-Arabië aanwezig was voor de race - hebben laten weten dat de stewards hun beslissing om Alonso een tijdstraf van tien seconden te geven ongedaan moesten maken.
Ten tweede was er het gerucht dat Ben Sulayem de baanstewards in Las Vegas zou hebben gebeld om de race ongeldig te laten verklaren. Volgens het gerucht zou Ben Sulayem tegen ze hebben gezegd dat een probleem moesten vinden om de race maar niet door te laten gaan.
Wat de precieze beweegreden van Ben Sulayem voor deze actie zou zijn geweest, wist de klokkenluider die het gerucht naar buiten bracht niet te vermelden.
Beide claims zijn nu echter naar het rijk der fabelen gestuurd, aangezien de FIA op haar website laat weten dat er niets van de aantijgingen aan het adres van Ben Sulayem waar is. Volgens de FIA zijn de aantijgingen omgefundeerd.
Het autosportorgaan laat onder meer weten dat het onderzoek van de Compliance Officer is 'nagekeken' door de zeskoppige ethische instantie van de FIA. Ook zijn er volgens de FIA elf interviews gehouden met betrokkenen om op die manier een beter beeld te krijgen van de hele situatie.
Lees het artikel op de mobiele website