F1 Nieuws

F1-prominent ziet Max Verstappen eerste wereldtitel verliezen: 'Een fout van enorme proporties'

F1-prominent ziet Max Verstappen eerste wereldtitel verliezen: 'Een fout van enorme proporties'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

F1-prominent ziet Max Verstappen eerste wereldtitel verliezen: 'Een fout van enorme proporties'

F1-prominent ziet Max Verstappen eerste wereldtitel verliezen: 'Een fout van enorme proporties'
Red Bull Content Pool

Voormalig Williams-teammanager Peter Windsor heeft in een YouTube-livestream gesproken over de rechtszaak die Felipe Massa heeft aangespannen om compensatie te krijgen voor 'zijn' wereldtitel uit 2008. Volgens Windsor zou de rechtszaak een mogelijkheid kunnen bieden voor Lewis Hamilton om zijn verloren wereldtitel uit 2021 'terug te halen'.

Massa reed in 2002 en tussen 2004 en 2017 in de Formule 1. Dat deed de Braziliaan bij de teams van Sauber, Ferrari en Williams. In totaal won Massa elf races en stond hij 41 keer op het podium. Nooit won de Braziliaan een wereldkampioenschap, al kwam hij daar wel enorm dicht bij in de buurt.

Tijdens de Grand Prix van Brazilië in 2008 werd niet Massa, maar Hamilton namelijk wereldkampioen met een verschil van slechts één punt. Het verschil had echter veel groter kunnen zijn (in het voordeel van Massa) als de Grand Prix van Singapore van dat jaar niet was meegerekend.

Crashgate

In die race crashte toenmalig Renault-coureur Nelson Piquet junior namelijk met opzet waardoor zijn teamgenoot Fernando Alonso een voordeel behaalde en de race uiteindelijk wist te winnen. In een interview van Bernie Ecclestone, iets waarvan de voormalig Formule 1-baas heeft aangegeven geen kennis meer te hebben, vertelde hij dat de race ongeldig zou moeten zijn verklaard.

Als dat was gebeurd, dan zou niet Hamilton, maar Massa uiteindelijk wereldkampioen zijn geworden. Massa finishte toen namelijk buiten de punten, maar Hamilton scoorde wél punten.

Abu Dhabi 2021

Kijkend naar de rechtszaak van Massa, ziet Windsor mogelijkheden voor Hamilton. In 2021 verloor de Brit zijn achtste wereldtitel namelijk na een controversiële beslissing van toenmalig wedstrijdleider Michael Masi. "Hoe zit het dan met Abu Dhabi 2021? Dat was een fout van enorme proporties die erin resulteerde dat Verstappen er met de wereldtitel vandoor ging," trapt Windsor af.

"Dat was een fout op basis van één race, maar daardoor won Max wel de wereldtitel. Op basis van wat Felipe doet over de race in Singapore uit 2008, valt er in theorie iets te zeggen over de race in Abu Dhabi uit 2021. Naar mijn mening had de laatste ronde namelijk niet geteld mogen worden, had Lewis de race moeten winnen en had Lewis wereldkampioen moeten worden," gaat de Brit verder.

Fijn gevoel

Windsor denkt dat Hamilton het nooit zou uitspreken, maar dat hij het enorm fijn zou vinden als hij 'zijn' wereldtitel uit 2021 terug zou krijgen. "In een persconferentie zou je hem dit nooit kunnen vragen, omdat hij nooit een eerlijk antwoord zou geven. Als je echter tegen Lewis zou zeggen: 'Als je de titel van 2008 zou verliezen aan Massa, maar het kampioenschap van 2021 terug zou krijgen, zou je je daar dan fijn bij voelen?'. Ik denk dat Lewis zich daar heel fijn bij zou voelen," aldus Windsor.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties