Volgens Martin Brundle zou het eerlijk zijn geweest als alle auto's gecontroleerd waren op de slijtage van de bodemplank, na de Grand Prix van de Verenigde Staten. Na de race werden er vier auto's 'willekeurig' getest, waarvan er twee niet door de keuring kwamen.
De Mercedes van Lewis Hamilton en de Ferrari van Charles Leclerc bleken meer van de bodemplank te hebben versleten dan is toegestaan. De plank is 10 millimeter dik en tijdens een volledige raceafstand mag er slechts 1 millimeter afgesleten worden, maar hier wisten Mercedes en Ferrari zich niet aan te houden.
Andrew Shovlin, trackside engineering director bij Mercedes, heeft al aangegeven waardoor het Duitse team de mist in is gegaan en Martin Brundle kan goed begrijpen dat het inderdaad lastig is om een auto af te stellen tijdens een Sprintweekend. Zeker op een hobbelig circuit als in Austin.
"Op een hobbelig circuit als Austin, en met maar één trainingssessie, is het instellen van een rijhoogte voor de duur van het evenement een hele uitdaging. Zeker als je moet denken aan de prestaties van de auto en de tolerantie voor de coureur en de auto, waarbij de legaliteit van de slijtage van de plank ook in het achterhoofd gehouden moet worden, zeker met een volle brandstoftank", begint Brundle zijn column voor Sky Sports.
"Als ze de auto gewoon zouden verhogen om voorzichtig te zijn, zouden ze zoveel prestaties verliezen dat ze net zo goed konden inpakken en naar huis konden gaan."
Brundle snapt dus dat het lastig is voor teams om de auto's juist af te stellen, maar dat betekent niet dat hij de ingreep van de FIA - om Hamilton en Leclerc te diskwalificeren - onterecht vindt. In tegendeel. Volgens Brundle moest de FIA juist harder optreden en meer auto's controleren.
"Na de race werden vier auto's gecontroleerd, waaronder de Red Bull van Verstappen en de McLaren van Norris. Zowel de Mercedes van Hamilton als de Ferrari van Leclerc bleken te veel slijtage te hebben. Hier kan geen grijs gebied over bestaan. De volgende grote vraag is echter: als 50 procent van de geteste auto's niet door de keuring kwamen, hadden dan niet alle mensen die het einde van de race haalden, gecontroleerd moeten worden? Het antwoord moet zeker ja zijn", aldus de voormalig F1-coureur.
Lees het artikel op de mobiele website