Voormalig Formule 1-coureur Gerhard Berger heeft in gesprek met het Duitse medium Auto, Motor und Sport laten weten dat de huidige coureurs niet meer de superhelden van vroeger zijn. Daarbij kijkt Berger onder andere naar de snikhete Grand Prix van Qatar.
Berger reed tussen 1984 en 1997 in de Formule 1. Dat deed de Oostenrijker bij teams als ATS, Arrows, Benetton, Ferrari en uiteindelijk McLaren. In totaal reed Berger 210 races waarvan hij er tien wist te winnen. Ook stond de man uit het Oostenrijkse Wörgl 48 keer op het podium.
In zijn tijd als coureur was de Formule 1 een stuk gevaarlijker dan nu het geval is. Hoewel Berger nooit zal ontkennen dat dat een slechte ontwikkeling is geweest, vindt hij het jammer dat het 'ruwe randje' van de sport af is sinds de komst van steeds meer (veiligheids)regels.
"De Formule 1 is een stuk afstandelijker in zijn houding. Alles moet perfect zijn en alles is dus ook berekend. Als er een coureur zijn vinger verstuikt, dan staan er al gelijk artsen en fysiotherapeuten klaar om te helpen", trapt Berger af, die vervolgens de link naar de MotoGP legt.
"In de MotoGP breekt een coureur in de ochtend zijn schouder en zit hij in de middag weer op zijn motor. Dat is hoe je je supersterren voorstelt, mensen die helse machines weten te besturen, maar ook net even dat extra beetje doorzetten wanneer ze pijn hebben", gaat Berger verder.
Tijdens het raceweekend op het Qatarese circuit van Losail kregen coureurs te maken met zeer hoge temperaturen. Zo hoog dat er zelfs coureurs flauwvielen en hulp vroegen aan medisch personeel op het circuit. Volgens Berger was ook dat vroeger anders.
"In de Formule 1 klagen coureurs nu al als het warm is, zoals in Qatar het geval was. In mijn tijd als coureur reden we in Rio toen het 40 graden was én er een hoge luchtvochtigheid was. Daarbij moesten we ook nog eens handmatig schakelen."
Berger onderkent dat er grenzen zijn, ook voor zoals hij ze noemt 'supersterren'. Echter, er is één klasse die perfect voldoet aan de wensen van Berger, namelijk de MotoGP. Volgens de Oostenrijker heeft de Formule 1 daarom nog een lange weg te gaan.
"Vroeger was niet alles moeilijker, maar het was ook niet makkelijker. Tuurlijk zijn er grenzen. Ik was afgelopen jaar bij de Isle of Man TT en daar ben ik na een dag vertrokken. Dat is te veel risico. De Formule 1 loopt echter te veel achter. De MotoGP is de gulden middenweg", aldus Berger.
Lees het artikel op de mobiele website