Voor Martin Brundle is het gedrag van Max Verstappen tijdens het Grand Prix-weekend in Singapore erg onhandig. De Nederlander raakte daar verzeild in een ruzie met de FIA, nadat hij op donderdag een scheldwoord had gebruikt in de persconferentie. De stewards besloten hem te straffen, door hem een taakstraf op te leggen, waardoor Verstappen later in het weekend een statement maakte richting de FIA.
Het bestuursorgaan kreeg tijdens de persconferenties op zaterdag en zondag een duidelijk bericht vanuit Max Verstappen. Als ze hem het zwijgen op willen leggen, kunnen ze dat krijgen ook. In de officiële FIA-persmomenten besloot Verstappen zijn mond te houden en op vragen alleen te reageren met zéér korte antwoorden. Na de persconferenties gaf hij het aanwezige journaille alsnog antwoord op hun vragen, omdat zijn protest niet aan hen was gericht.
Veel journalisten vonden deze actie van Verstappen erg sterk, omdat hij de FIA daarmee raakte waar hij het wilde, maar daar is Martin Brundle het totaal niet mee eens. De voormalig F1-coureur laat in zijn column voor Sky Sports weten dat hij het gedrag van Verstappen niet begrijpt. Waarom laat de drievoudig wereldkampioen - die dit jaar hard moet werken om zijn vierde titel binnen te slepen - zich zo afleiden door een klein akkefietje met de FIA?
"Ik weet niet zeker waarom Max zich laat afleiden en zichzelf meesleept in het scheldgevecht met de FIA. Het is verspilde energie en dient geen goed doel voor hem, maar hij wilde nog steeds grotendeels geen vragen beantwoorden in de persconferentie na de race", zo begint Brundle.
De Brit is ook van mening dat Verstappen en co. niet zo moet zeuren om de strengere regels van de FIA, omtrent het gebruik van scheldwoorden. Volgens Brundle hebben ze een voorbeeldrol en moeten ze daar rekening mee houden.
"De coureurs zijn geen kinderen, dat geef ik toe, en we weten dat ze soms zullen vloeken in een poging om radioberichten niet uit te zenden, en natuurlijk zullen ze ook zeggen 'zend onze radioberichten niet uit als de taal je niet bevalt'. Het mag dan straattaal zijn, maar ze vertegenwoordigen zichzelf, hun familie, hun land, hun team, hun sponsors, de F1 zelf en de omroepen wereldwijd."
"Ze zijn iconen, kampioenen, opiniemakers en ze moeten nadenken over de verantwoordelijkheid die bij dat voorrecht hoort, vooral met zoveel jonge fans die kijken. Niemand wil er energie, emotie of vrijheid van meningsuiting uithalen, maar gratuit schelden in het heetst van de strijd is niet nodig."
Lees het artikel op de mobiele website