Mercedes moet Max Verstappen gelijk geven en uit grote zorgen om F1-toekomst

| door R. Willems

Ingenieurs van Mercedes hebben het naar verluidt het beste voor elkaar als het gaat om de ontwikkeling van de krachtbron voor 2026. Vanaf volgend jaar gaan de nieuwe reglementen van kracht, waarbij zowel de regels omtrent de motor als het chassis flink op de schop gaan. Maar inmiddels is er wat twijfel ontstaan over deze set reglementen.

Red Bull Racing-coureur Max Verstappen liet in 2023, toen hij nog dominant was, al weten dat hij niet uitkeek naar de nieuwe regels. De Nederlander had de 2026-auto in de simulator getest en merkte dat het op lange rechte stukken nogal lastig was om de motor volledig te gebruiken, omdat de krachtbron voor volgend seizoen voor de helft elektrisch wordt aangedreven. Echter is die batterij niet krachtig genoeg om een hele ronde mee te gaan.

Hierdoor liet Verstappen twee jaar geleden al weten dat de Formule 1 actieve aerodynamica gaat introduceren, omdat de auto's anders te weinig vermogen hebben om lange rechte stukken te kunnen aanvallen:

"Om eerlijk te zijn zit ik nogal in het midden. Ze zeggen dat het 50:50 is tussen de motor en de batterij, maar dat is dus echt niet zo, dus daarom hebben we de actieve aerodynamica nodig op het rechte stuk om de luchtweerstand te verminderen - om het duurzamer te maken om een fatsoenlijke ronde te rijden, anders raakt de batterij op."

Max Verstappen in 2023 over de 2026-reglementen
Lees ook

Mercedes moet Verstappen gelijk geven

In eerste instantie namen weinig mensen de zorgen van Max Verstappen serieus. Concurrenten dachten dat de viervoudig wereldkampioen sprak namens Red Bull, dat niet de beste motor voor de komende regelwijziging gaat ontwikkelen. Volgens bronnen in de paddock is Mercedes het team dat de beste motoren van het veld zal hebben, maar ook zij hebben intern nu hun zorgen geuit over de nieuwe regels.

Volgens het Spaanse Motor.es hebben bronnen binnen Mercedes bevestigd dat de batterij in de 2026-motor bij lange na niet krachtig genoeg is om een ronde vol mee te pushen. Als voorbeeld werd de race in Monza gebruikt, waar er een aantal lange rechte stukken zijn. De batterij heeft de gehele ronde al vermogen moeten leveren, waardoor deze na de pit-ingang op het start/finish-gedeelte al leeg is.

De rest van het rechte stuk moet daardoor worden uitgereden met alleen de ICE [Interne verbrandingsmotor], welke ongeveer 540pk levert. Ter vergelijk: een F2-auto heeft 620pk tot zijn beschikking, waardoor de snelheden op de rechte stukken een stuk lager zullen liggen dan nu het geval is en inhalen dus nóg lastiger gaat worden...

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen