Uitslag 2023 Formule 1 Grand Prix van Miami

| door I. van den Berg

Max Verstappen heeft zijn leiding in het wereldkampioenschap verder uitgebreid met een uiterst dominante overwinning in Miami. Achter de Nederlander wisten Sergio Pérez en Fernando Alonso als tweede en derde over de streep te komen.

Bij de start van de race kwam iedere rijder goed van zijn plek. Sergio Pérez strekt z’n benen op kop, terwijl Fernando Alonso en Carlos Sainz gestaag volgen. Max Verstappen komt daarnaast ook langzaamaan naar voren op de harde band.

De eerste pitstop van de race was voor Williams-coureur Logan Sargeant. De Amerikaan liep schade aan zijn voorvleugel op in de tweede ronde van de wedstrijd.

Inhaalslag Verstappen

Naarmate de eerste paar rondes vorderden, was het zaak dat Verstappen het gat naar Mercedes-coureur George Russell dicht reed. Dat deed de Nederlander vrij snel, want in ronde acht ging Verstappen voorbij aan Russell. Een ronde later ging de Nederlander voorbij aan de Alpine-bolide van zijn oud-teamgenoot Pierre Gasly. Verstappen reed hierdoor op P4 in ronde negen.

Terwijl Verstappen veel progressie maakte vanaf P9, reed Lewis Hamilton nog altijd op zijn startpositie P13. De Brit was opgeslokt in een zogenaamd ‘DRS-trein’. Hierbij hebben meerdere auto’s allemaal DRS op elkaar waardoor het voordeel van de opengeklapte achtervleugel wordt geneutraliseerd.

Wisseling van de wacht

Verstappen was in ronde dertien aangesloten bij de Ferrari van Sainz. De Nederlander ging zijn voormalig teamgenoot voorbij in ronde veertien. Een ronde later ging de Nederlander voorbij aan Alonso. Hierdoor lag de Nederlander op P2, op slechts 3,5 seconden achterstand op Red Bull-teamgenoot Pérez.

Inmiddels maakte ook Hamilton sprongen vooruit. De zevenvoudig kampioen lag in ronde zeventien op P9. In ronde 21 van de wedstrijd lag Verstappen op kop na een pitstop van Pérez. De Nederlander heeft er 21 rondes over gedaan om van P9 naar P1 te rijden.

Ondanks het verschil in banden reed Verstappen dezelfde rondetijden als Pérez, die op nieuw hard rubber reed. Het verschil in bandenleeftijd was om en nabij de twintig rondes.

Pitstop van Verstappen

In ronde 45 dook Verstappen naar binnen voor zijn eerste stop van de race. Het gat tussen Verstappen en Pérez stond na zijn pitstop op meer dan een seconde. Het werd hierdoor een gevecht tussen Verstappen en zijn Red Bull-teamgenoot voor de overwinning. Gezien het verschil in banden had de Limburger echter een groot voordeel ten opzichte van Pérez. In ronde 48 stak Verstappen zijn teamgenoot, na een kort gevecht, voorbij in bocht 1.

Uiteindelijk kwam Verstappen als eerste over de streep met een voorsprong van meer dan vijf seconden op teamgenoot Pérez. Achter de Mexicaan maakte Alonso het podium compleet.

Wat doet de WK-stand?

Door zijn overwinning heeft Verstappen zijn voorsprong in het rijderskampioenschap uitgebreid naar twaalf punten. De gehele stand in het rijders- en constructeurskampioenschap is via deze link te zien.