Red Bull-coureur Max Verstappen deed een beroep op zijn zwijgrecht na de Grand Prix van Saoedi-Arabië, waar hij een vijf seconden tijdstraf ontving voor een incident met Oscar Piastri, bij de start van de race. Tegenover onder andere Viaplay was Verstappen erg kortaf en besloot hij alle vragen over het incident te vermijden en tijdens de persconferentie gaf de Nederlander aan waarom hij dat deed.
Naast het feit dat Verstappen uiteraard teleurgesteld was over het feit dat hij de overwinning aan Oscar Piastri had moeten laten, terwijl zijn auto de snelheid had om mee te doen om de zege, was de Limburger ook over de zeik door de beslissing van de stewards. Echter heeft hij het gevoel dat hij zichzelf niet kan uiten tegenover de media, omdat de FIA de laatste tijd ontzettend streng is als het gaat om het uiten van kritiek.
Sinds het begin van de heerschappij van Mohammed Ben Sulayem als FIA-voorzitter zijn er veel dingen veranderd binnen het bestuursorgaan van de autosport. Meerdere hooggeplaatste werknemers zijn opgestapt en regels omtrent het schelden en bekritiseren van de FIA zijn aangescherpt. Dat is ook de reden waarom Verstappen besloot zich te beroepen op zijn zwijgrecht, omdat hij geen zin heeft in een boete of schorsing.
"Ik weet dat ik hier niet mag vloeken, maar tegelijkertijd mag je ook niet kritisch zijn, of welke vorm dan ook die 'schade', of 'gevaar', of..- laat ik de hele waslijst aan regels maar uit de kast halen, er zijn een hoop regels", zegt Verstappen over de werkwijze van de FIA, sinds de komst van Ben Sulayem.
Maar de Nederlander liet weten dat er nóg een reden was waarom hij zijn kaken stijf op elkaar hield.
Volgens Verstappen heeft social media er ook voor gezorgd dat hij liever stil blijft over beslissingen van de FIA en dergelijke. Zijn uitspraken worden namelijk breed uitgemeten op het internet en uit zijn verband getrokken, waardoor hij heeft besloten dat het dan maar beter is om niks te zeggen, zodat dat in ieder geval niet meer voorkomt.
"Het heeft gewoon te maken met sociale media in het algemeen, hoe de wereld is. Ik praat liever niet - of niet veel. Soms kunnen je woorden worden verdraaid of op een andere manier worden geïnterpreteerd. Het is eerlijk gezegd beter om niet te veel te praten."
Lees het artikel op de mobiele website