Oscar Piastri

81

Oscar Piastri

Australië Oscar Piastri

McLaren F1 Team

Geboorteplaats Melbourne, Australië
Geboortedatum 06/04/2001 (22 jaar)
Nationaliteit Australisch
Lengte 178 cm
Gewicht 68 kg

Formule 1-carrière

Debuut 2023, McLaren
Team McLaren
Racenummer 81
Wereldtitels 0
Overwinningen 0
Polepositions 0

Wereldkampioenschap

2023 9e

Oscar Piastri is een Australisch coureur die voor het team van McLaren uitkomt in de Formule 1. Piastri geldt als één van de grootste talenten van de afgelopen jaren, aangezien zijn weg richting de koningsklasse van de autosport ontzettend succesvol was.

Al jaren stond Piastri bekend als een groot talent te boek in de Formule 1-wereld. In de opstapklassen richting de hoogst haalbare raceklasse wist de jonge Australiër kampioenschap na kampioenschap te winnen, vaak in het eerste jaar dat hij hieraan meedeed. Vooral zijn Formule 2-titel zorgde voor veel bewondering voor Piastri.

Opstapklassen

Piastri maakte in 2023 zijn debuut in de Formule 1, maar had eigenlijk in 2022 al op de grid moeten staan, waar het niet dat Alpine besloot om hem aan de zijlijn te houden. Piastri was onderdeel van het Alpine Academy, de opvolger van de Renault Sport Academy, en de bedoeling was dat hij bij de Franse renstal zijn debuut zou maken, zeker nadat hij zo'n knappe prestaties wist te boeken in de juniorenklassen.

In 2019, 2020 én 2021 wist Piastri in zijn eerste seizoen het kampioenschap te pakken in achtereenvolgend de Formule Renault Eurocup, het Formule 3-kampioenschap en als laatst het Formule 2-kampioenschap. Dit deed de Australiër met overtuiging, waardoor iedereen had verwacht dat Alpine hem de kans zou gunnen in de Formule 1.

Franse renstal zorgt voor ophef

Maar tot grote verbazing - en irritatie - bij Piastri, koos Alpine ervoor om hem in 2022 aan de zijlijn te houden. Het Franse team ging door met Esteban Ocon en Fernando Alonso en had geen plek voor Piastri kunnne vinden bij een ander team, mede doordat Renault - het moederbedrijf van Alpine - geen klantenteam heeft in de Formule 1.

Dit zorgde ervoor dat Piastri ontevreden was over zijn positie binnen het team en een overstap verkoos naar McLaren. Hier was Alpine niet van op de hoogte, dus toen Fernando Alonso aankondigde dat hij zou vertrekken naar Aston Martin, werd Piastri onthuld als de nieuwe teamgenoot van Esteban Ocon bij Alpine, voor het 2023 Formule 1-seizoen.

Contract Recognition Board

Piastri was op zijn beurt weer niet tevreden met het feit dat Alpine, zonder zijn medeweten en goedkeuring, het bericht naar buiten had gebracht dat hij in 2023 voor de Franse renstal uit zou komen. Hij had namelijk al een contract getekend bij McLaren, om naast Lando Norris plaats te nemen. Otmar Szafnauer, teambaas bij Alpine, was er niet van overtuigd dat deze overstap compleet legaal was, waardoor hij naar het Contract Recognition Board stapte.

Daar werd duidelijk dat Piastri en manager Mark Webber legaal hadden gehandeld en dat het contract bij McLaren geldig was. De jonge Australiër kon zonder problemen de overstap maken naar het Britse team, waar hij in 2023 veel indruk maakte tijdens zijn debuutseizoen.