F1 Nieuws

FIA past puntensysteem aan om 2022-kampioenschap van Max Verstappen te voorkomen

FIA past puntensysteem aan om 2022-kampioenschap van Max Verstappen te voorkomen
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

FIA past puntensysteem aan om 2022-kampioenschap van Max Verstappen te voorkomen

FIA past puntensysteem aan om 2022-kampioenschap van Max Verstappen te voorkomen
Red Bull Content Pool

FIA-president Mohammed Ben Sulayem heeft in gesprek met Motorsport.com laten weten dat het huidige puntensysteem opnieuw op de schop gaat voor komend seizoen. De wijziging is in het leven geroepen om toekomstige verwarring te voorkomen.

Tijdens de Grand Prix van Japan kon Max Verstappen zich voor de tweede keer tot Formule 1-wereldkampioen kronen. Dit deed de Nederlander ook, maar het was lange tijd onduidelijk of de Limburger wel écht zijn tweede WK-titel (figuurlijk) omhoog mocht houden. De verwarring kwam door nieuwe regels die na de Belgische GP van 2021 in het leven waren geroepen. Velen waren in de veronderstelling dat Verstappen in Japan géén volledige WK-punten zou krijgen uitgedeeld omdat er maar 28 rondes verreden waren. Toch bleek dit wel het geval te zijn.

De nieuwe regels, die vanaf de GP van België in 2021 gelden, stellen dat de winnaar van een race die twee rondes minder dan 25% van het totale aantal rondes heeft verreden zes WK-punten krijgt toegekend. Mocht er tussen de 25% en 50% van een race zijn verreden, dan ontvangt de winnaar van de race dertien WK-punten. Als er tot 75% van het totale aantal rondes is verreden, dan krijgt de winnaar van de race negentien WK-punten. Alles er meer 75% wordt verreden, dan krijgt de winnaar het volledige aantal WK-punten toegekend.

In Japan waren er echter maar 28 rondes verreden, wat neerkomt op 52% van de totale raceafstand. Hierdoor waren velen van mening dat Verstappen géén tweede WK-titel zou behalen in Japan. Toch blijkt, wanneer er goed naar de verwoording van het reglement gekeken wordt, dat Verstappen tijdens de Japanse GP wel degelijk het volledige aantal WK-punten mocht ontvangen. In het reglementenboek staat namelijk dat de bovenstaande regels enkel gelden wanneer een race eerder wordt stopgezet niet meer wordt herstart. Dit was in Suzuka niet het geval en daarom kon Verstappen het volledige aantal WK-punten krijgen.

Regels worden veranderd

Na de Japanse GP kreeg de FIA een hoop kritiek over zich heen. De regels zouden te vaag zijn, zo werd door velen gesteld. De kritiek leek niet te zijn opgevangen door Ben Sulayem, maar niets bleek minder waar. Tijdens het FIA-prijzengala mocht de Emirati namelijk de constructeurstitel uitreiken aan Red Bull-teambaas Christian Horner. Bij het geven van de prijs stelde Ben Sulayem dat de FIA geen schuld had aan de onduidelijke regelgeving en dat het de schuld van de teams was.

Om toekomstige kritiek voor te zijn, heeft de FIA besloten om de eerder uitgelegde regels opnieuw te veranderen. Onder leiding van Steve Nielsen, die de nieuwe sportief directeur van de FIA wordt, zullen de veranderingen worden doorgevoerd. "We zullen de regels veranderen en dat zal onder leiding van Steve Nielsen gebeuren", zegt de FIA-president. Dat de kritiek Ben Sulayem nog hoog zit, blijkt uit zijn laatste opmerkingen. "De teams hebben deze regels goedgekeurd en wij als FIA zijnde hebben ze enkel toegepast. Wie kreeg de schuld voor de regels? De FIA. Hoe eerlijk is zoiets? Het frustreert mij enorm".

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties