Visa Cash App RB

Visa Cash App RB

Italië Visa Cash App RB

Visa Cash App RB F1 Team

Thuisbasis Faenza, Italië
Teambaas Laurent Mekies
Actief sinds 1985
Chassis VCARB 01
Motor Honda RBPT

Constructeurskampioenschap

2024 -

Het Visa Cash App RB Formule 1 team is het zusterteam van Red Bull Racing. Beide teams zijn in bezet van Red Bull GmbH, het Oostenrijkse energieblikjesconcern. In 2004 kocht Dietrich Mateschitz het Jaguar Formule 1 team op, waarna dat in 2005 werd omgedoopt tot Red Bull Racing. Maar dat stopte het niet voor Mateschitz.

De Oostenrijkse miljardair had het idee om een tweede team aan te kopen, wat hij zou kunnen gebruiken als opleidingsteam voor Red Bull Racing, het vlagschip van de organisatie. Daarvoor werd Minardi in 2005 gekocht. In 2006 werd dat team omgedoopt tot Scuderia Toro Rosso - Italiaans voor Red Bull.

Geschiedenis

De roots van Visa Cash App RB zijn terug te vinden in 1985, toen Minardi voor het eerst op de grid stond. Dit team heeft tot 2005 in de Formule 1 gereden, waarna het Scuderia Toro Rosso werd. Vanaf het eerste moment tot aan nu staat het hoofdkantoor van Minardi [nu Visa Cash App RB] in Faenza, Italië.

Nadat Red Bull Scuderia Toro Rosso op de grid had gekregen, begon de zoektocht naar talent. In 2008 werd Sebastian Vettel bij het team geplaatst en wist hij ook direct de eerste overwinning te scoren voor het Italiaanse team. Tijdens de Grand Prix van Italië op Monza wist de Duitser op een kletsnatte baan naar de overwinning te snellen, waardoor Toro Rosso eerder een Grand Prix wist te winnen dan het grotere Red Bull.

Een jaar later maakte Vettel de overstap naar het zusterteam en daar wist hij erg succesvol te worden. In Milton Keynes won de Duitser vier wereldkampioenschappen en 53 overwinningen, waarmee hij zich nestelde tussen de beste coureurs aller tijden.

Aan het begin van het Toro Rosso-tijdperk gebruikte het Italiaanse team het chassis dat werd gebouwd door Red Bull-technologies, net als Red Bull Racing zelf. Maar al snel werd dat aangepast en ging het team uit Faenza zelf de auto's bouwen.

Nadat Toro Rosso voor lange tijd op het asfalt heeft gereden, werd de naam in 2020 veranderd in Scuderia AlphaTauri. Het team heeft vier seizoenen met deze naam - het kledingmerk van Red Bull - rondgereden.

Red Bull Racing

Als opleidingsteam van Red Bull Racing heeft Visa Cash App RB al een aantal grote talenten voortgebracht. Zo werd Sebastian Vettel naar voren geschoven, maakte Max Verstappen in 2015 zijn debuut bij het Italiaanse team en wist ook Daniel Ricciardo via Toro Rosso een zitje bij Red Bull te scoren.

Andere coureurs die nog altijd actief zijn in de Formule 1, die een verleden hebben bij het Italiaanse team, zijn Pierre Gasly, Carlos Sainz en Alexander Albon. Op dit moment zijn Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda de coureurs bij Visa Cash App RB.

Nieuwe chef, teambaas en Chief Technical Officer?

In 2023 werd bekend dat Scuderia AlphaTauri weer een naamsverandering door zou maken. Dit keer zou Visa Cash App RB de nieuwe naam worden van het team. Maar het luidde ook het nieuwe tijdperk in van het team, waarbij er verschillende veranderingen werden doorgevoerd en er voor bijna iedere positie een nieuwe naam werd gehaald.

Zo werd er teambaas Laurent Mekies gehaald als vervanger van Franz Tost, werd Peter Bayer de nieuwe CEO van Visa Cash App RB en werden Alan Permane en Tim Goss ook toegevoegd aan het team. Jody Egginton heeft bij Visa Cash App RB de leiding over de technische afdeling en mag hij zichzelf technisch directeur noemen. Een Chief Technical Officer, zoals Adrian Newey is bij Red Bull Racing, heeft het team uit Faenza niet.