Aston Martin F1 Team

Aston Martin

Groot-Brittannië Aston Martin

Aston Martin Aramco F1 Team

Thuisbasis Silverstone, UK
Teambaas Mike Krack
Actief sinds 2018
Chassis AMR24
Motor Mercedes

Constructeurskampioenschap

2023 5e
2022 7e
2021 7e

Aston Martin F1 Team is de nieuwe naam van het Formule 1-team uit Silverstone, dat ooit begon als Jordan. Sindsdien heeft het een aantal transformatie doorgebracht, waarbij de naam Force India tien jaar op de deur prijkte bij het team. Inmiddels is Lawrence Stroll de eigenaar van de F1-renstal.

Het is niet de eerste keer dat Aston Martin op de Formule 1-grid staat. In 1959 nam de Britse autofabrikant deel aan de koningsklasse van de autosport, met Roy Salvadori en Carroll Shelby als coureur. Maar na slechts drie races in 1960 verliet Aston Martin de sport weer en kwam het meer dan vijftig jaar niet op de grid te staan.

Na de oprichting van Jordan heeft het team een aantal naamsveranderingen doorgemaakt. Zo werd het Midland F1 Racing in 2006, waarna het Nederlandse Spyker het team overnam in 2007. Helaas werd ook dat geen groot succes, waardoor het team verkocht werd aan Vijay Mallya, een Indiase zakenman.

Mallya maakte er Force India van en dat team heeft ruim tien jaar op de grid gestaan, totdat de Indiase miljardair in 2018 last kreeg van een aantal juridische uitdagingen. Voor de zomerstop van het F1-seizoen werd zijn team onder curatele gesteld en uiteindelijk werd het opgekocht door een consortium, onder leiding van Lawrence Stroll, vader van Formule 1-coureur Lance Stroll.

Lance Stroll

Lance Stroll was op dat moment nog actief bij Williams, maar nadat zijn vader Force India overnam, ging hij ook mee naar dat team. De naam werd omgedoopt tot Racing Point en Stroll verving Ocon bij het team uit Silverstone. Naast Stroll zou Sergio Pérez bij Racing Point rijden.

In 2020 wist Racing Point de eerste overwinning te behalen, doordat Sergio Pérez tijdens de Grand Prix van Sakhir als eerste over de streep kwam, nadat hij ronde één afsloot als allerlaatste. Het zorgde er niet voor dat hij een contractverlenging kreeg - hij werd vervangen door Sebastian Vettel - maar Pérez kreeg hiermee wel een aanbieding van Red Bull Racing, waar hij teamgenoot zou worden van Max Verstappen.

Aston Martin F1 Team

In 2021 werd Racing Point omgedoopt tot Aston Martin, waarmee de Britse autofabrikant na meer dan vijftig jaar weer terugkeerde in de Formule 1. Lance Stroll en Sebastian Vettel waren de eerste coureurs voor het Britse team en Vettel wist tijdens de GP van Azerbeidzjan in 2021 het eerste podium van het team.

Een jaar later verliet teambaas Otmar Szafnauer het team voor het Alpine F1 Team en werd zijn positie opgevuld door Mike Krack. De Luxemburger is nog altijd aan het roer van het Aston Martin F1 Team, maar niet iedereen is meer aanwezig. Sebastian Vettel kondigde in 2022 zijn pensioen aan, waarna Fernando Alonso werd opgepikt bij Alpine. De Spanjaard was in 2023 erg succesvol bij Aston Martin.

Het team begon 2023 ongelofelijk sterk. Alonso pakte in de eerste drie races drie podiumplaatsen en aan het einde van het seizoen had hij er in totaal acht te pakken. Teamgenoot Lance Stroll wist geen enkele keer op het podium te staan in 2023, maar doordat zijn vader eigenaar is van het team, hoeft hij zich geen zorgen te maken over een nieuwe contract.