Esteban Ocon

31

Esteban Ocon

Frankrijk Esteban Ocon

Alpine F1 Team

Geboorteplaats Évreux, Frankrijk
Geboortedatum 17/09/1996 (27 jaar)
Nationaliteit Frans
Lengte 186 cm
Gewicht 66 kg

Formule 1-carrière

Debuut 2017, Force India
Team Alpine
Racenummer 31
Wereldtitels 0
Overwinningen 1
Polepositions 0

Wereldkampioenschap

2023 12e
2022 8e
2021 11e
2020 12e
2019 12e
2018 12e
2017 8e

Esteban Ocon is een Frans Formule 1-coureur die uitkomt voor het Franse Alpine F1 Team, eerder bekend als Renault. Daar is Ocon het uithangbord van het team, samen met teamgenoot Pierre Gasly, ook een Fransman. De voormalig Racing Point-coureur heeft eenmaal een overwinning gescoord in de Formule 1.

De jonge Fransman wist in zijn pad richting de Formule 1 een bijzonder kampioenschap te winnen. In 2014 was het Europese Formule 3 Kampioenschap voor hem, waarmee hij onder andere Max Verstappen versloeg. De Nederlander werd in datzelfde jaar slechts derde - al deed hij dat met een veel minder krachtige motor en een kleiner team.

Het was voor Ocon dan ook lastig te verkroppen dat Verstappen in 2015 direct de overstap maakte naar de Formule 1, terwijl hij geen zitje wist te verkrijgen op de grid. Esteban Ocon moest anderhalf jaar langer wachten, maar tijdens de GP van België in 2016 maakte hij eindelijk zijn debuut in de Formule 1.

Grand Prix-coureur

In België werd Ocon officieel een Grand Prix-coureur, door Rio Haryanto te vervangen bij Manor Racing. Hij mocht zichzelf een half jaar laten zien bij de achterblijver, waarin hij zoveel indruk maakte, dat hij in 2017 de overstap maakte naar Force India, wat later Racing Point werd. Daar werd Ocon teamgenoot van Sergio Pérez, wat geen geweldige combinatie bleek te zijn.

De teamgenoten hadden veel ruzie met elkaar en op de baan vonden er meerdere incidenten plaats, waar de crash in België 2017 het meest bijstaat. Pérez en Ocon raakten elkaar tijdens die race, waarna Ocon op Twitter verklaarde dat zijn teamgenoot hem probeerde te vermoorden in de race.

Max Verstappen

Maar dat was niet de enige keer dat Ocon het aan de stok had met een andere F1-coureur. In 2018 ging het helemaal mis met Max Verstappen. De twee rivalen uit de Formule 3 raakten elkaar in Brazilië, terwijl Ocon zichzelf probeerde te unlappen. Verstappen, die aan kop lag van de race, werd door Ocon geraakt en verloor de koppositie uiteindelijk aan Lewis Hamilton.

Max Verstappen was furieus, waarna hij Ocon in de paddock opzocht en de twee elkaar wat duwtjes uitdeelden. Deze beelden werden massaal gedeeld op social media, waarna Verstappen een 'taakstraf' kreeg van de FIA.

Alpine F1 Team

Inmiddels is Ocon onderdeel van het Franse Alpine, waar hij Pierre Gasly als teamgenoot heeft. Bij het Franse team wist hij één overwinning te behalen, tijdens de Grand Prix van Hongarije in 2021.