Alpine F1 Team

Alpine

Frankrijk Alpine

BWT Alpine F1 Team

Thuisbasis Enstone, UK
Teambaas Bruno Famin
Actief sinds 1986
Chassis A524
Motor Renault

Constructeurskampioenschap

2023 6e
2022 4e
2021 5e
2020 5e
2019 5e
2018 4e
2017 6e
2016 9e

Renault, het moederbedrijf van Alpine, stond in 1977 voor het eerst op de Formule 1 grid als constructeur en gebruikte daarvoor zijn eigen naam. De Franse renstal bracht bij hun intrede een innovatieve turbomotor met zich mee, maar dat leverde nog niet direct succes op. Pas in 1979 werd de eerste overwinning behaald, toen het team de Grand Prix van Frankrijk wist te winnen.

Het leek erop alsof Renault een team was om voor lange tijd in de sport te blijven, zeker met hun eigen Renault motoren, maar nadat het niet lukte om kampioenschappen te behalen - het kwam in 1983 dichtbij met Fransman Alain Prost - besloot Renault om in 1985 de stekker uit het project te trekken.

Wel bleef Renault motorleverancier in de Formule 1 en daarin werden ze succesvol. Het won een reeks kampioenschappen in de jaren negentig, waardoor het team weer zin kreeg om mee te strijden in de Formule 1. In 2002 keerde Renault dan ook weer terug in de koningsklasse van de autosport, nadat ze Benetton hadden overgenomen.

Fernando Alonso

Na de terugkeer van Renault in de Formule 1 werd het team eindelijk succesvol. Onder leiding van Flavio Briatore wist de Franse renstal in 2005 en 2006 het kampioenschap te winnen, beide keren met Fernando Alonso. De Spanjaard stond al jaren bekend als een groot talent in de Formule 1 en in die jaren wist hij Michael Schumacher en Ferrari te verslaan.

Toch betekende die kampioenschappen niet dat Alonso jarenlang bij het team zou blijven. In 2007 vertrok hij naar McLaren, waar hij teamgenoot werd van Lewis Hamilton. Maar na een jaar keerde Alonso alweer terug bij Renault, waar hij voor één van de meest controversiële momenten in de geschiedenis van de autosport zorgde.

Crashgate in Singapore

In Singapore wist Alonso de Grand Prix te winnen voor Renault, maar twaalf maanden na die racezege, kwam Nelson Piquet Jr. met de onthulling dat hij met opzet gecrasht was tijdens die race. Hierdoor kon Alonso profiteren van een safety car en kwam hij daardoor als winnaar over de streep.

Naar aanleiding van deze uitspraak van Piquet besloot de FIA om Pat Symonds en Flavio Briatore te weren uit de F1-paddock. Zij werden verbannen uit de sport. Het zorgde er ook voor dat Renault het team verkocht, ditmaal aan Genii Capital.

Red Bull Racing haalt motoren bij Franse renstal

Waar Renault als team dus niet meer zo succesvol was in de Formule 1, gold dat niet voor hun avonturen als motorleverancier. De Franse renstal leverde hun motoren aan Red Bull Racing, die daarmee erg succesvol werden. Tussen 2010 en 2013 wist het team van Christian Horner vier maal op rij zowel het kampioenschap voor coureurs als voor constructeurs te winnen. Maar al snel daarna verzuurde de relatie tussen Renault en Red Bull Racing.

Vanaf 2014, toen de hybride motoren werden geïntroduceerd, bleek de Renault motor niet opgewassen te zijn tegen de prestaties van de Mercedes krachtbron. Jarenlang moest Red Bull het doen met motoren die niet genoeg vermogen hadden en onder andere Max Verstappen kon daardoor niet voor de titel gaan.

Red Bull Racing besloot in 2018 dan ook om niet verder te gaan met Renault als motorleverancier, twee jaar nadat het Franse team weer terug was gekomen op de F1 grid. Red Bull ging door met Honda, terwijl Renault zich alleen met zichzelf hoefde bezig te houden.

Team eindigde nooit meer bovenaan

Sinds 2006 heeft Renault geen enkele keer meer het coureurs- of constructeurskampioenschap gewonnen. Inmiddels is de Franse renstal al jaren actief als team in de Formule 1, maar grote successen werden er niet behaald. Sinds 2021 gaat Renault door het leven als Alpine F1 Team.

Alleen Esteban Ocon wist in Hongarije een race te winnen voor Alpine. Zijn teamgenoot Pierre Gasly mag zichzelf nog geen Alpine-winnaar noemen.