McLaren F1 Team

McLaren

Groot-Brittannië McLaren

McLaren Formula 1 Team

Thuisbasis Woking, UK
Teambaas Andrea Stella
Actief sinds 1966
Chassis MCL38
Motor Mercedes

Constructeurskampioenschap

2023 4e
2022 5e
2021 4e
2020 3e
2019 4e
2018 6e
2017 9e
2016 6e
2015 9e
2014 5e
2013 5e

McLaren F1 Team is één van de oudste actieve teams in de Formule 1. Sinds 1966 heeft het team ieder jaar op de grid gestaan, na de oprichting van Bruce McLaren. De Nieuw-Zeelander verloor zelf het leven tijdens Goodwood in 1970.

Bruce McLaren

Nieuw-Zeelander Bruce McLaren was dus de oprichter van het Formule 1-team in 1966 en het duurde niet heel lang voor het eerste succes werd behaald. In 1974 wist Emerson Fittipaldi de eerste titel te winnen voor het team, waarna James Hunt hetzelfde bereikte in 1976. Maar de meest succesvolle jaren moesten nog volgen.

'A decade to remember'

Na de overname van Ron Dennis in de eerste jaren van de jaren '80, werd McLaren F1 Team het dominante team in de Formule 1. De dominantie werd overgedragen van de ene op de andere coureur, waarbij mensen als Niki Lauda, Alain Prost en Ayrton Senna kampioen wisten te worden.

Samen met Honda wist het team grote successen te behalen vanaf 1984 tot en met het begin van de jaren negentig, maar nadat Honda besloot om te vertrekken, viel er even een paar jaar niks te juichen bij McLaren. Tot de kampioenschappen van Mika Hakkinen.

Mercedes

Na het vertrek van Honda werd Mercedes de nieuwe motorleverancier van McLaren. Met Mika Hakkinen wist het team in 1998 en 1999 de titel te pakken, maar daar bleef het ook weer even bij. In de beginjaren van de nieuwe eeuw moest McLaren de meeste overwinningen en titels laten aan Michael Schumacher en Ferrari, waarna Fernando Alonso en Renault twee titels pakten. Daarna werd McLaren weer ijzersterk, met een nieuwe coureur in het team: Lewis Hamilton.

De jonge Brit had furore gemaakt in de opstapklassen richting de Formule 1 en het lukte hem bijna om in 2007 direct de titel te pakken, terwijl hij Fernando Alonso als teamgenoot had. Hamilton kwam nét tekort voor het kampioenschap en moest dat laten aan Kimi Raikkonen. Maar een jaar later was het wel zover: Hamilton werd kampioen met McLaren in zijn tweede jaar in de F1.

Honda keert terug

In 2014 stopte de samenwerking tussen Mercedes en McLaren, een jaar nadat Lewis Hamilton het team verlaten had. McLaren ging terug naar Honda en wist Jenson Button en Fernando Alonso te strikken als coureurs. Maar dit ging helemaal mis. Honda had de hybride V6-motoren totaal niet op orde, waardoor McLaren te maken kreeg met een motorleverancier die geen betrouwbare of snelle krachtbronnen af kon leveren.

Dit zorgde ervoor dat Ron Dennis aan het einde van 2016 moest vertrekken bij McLaren en twee jaar later besloot het team uit Woking om de relatie met Honda definitief te beëindigen. Er werd gekozen voor een samenwerking met Renault en Alonso vertrok weer bij McLaren.

Nieuw bloed

Sinds het vertrek van de 'oude garde' heeft McLaren F1 Team een grote transformatie doorgemaakt. Zak Brown is inmiddels de CEO van het team en Andrea Stella is de teambaas van McLaren. Daarnaast zijn Lando Norris en Oscar Piastri aangesteld als coureurs, waarmee McLaren het gevoel heeft dat ze één van de beste line-ups van het gehele veld hebben.

Het heeft even geduurd voor ze de juiste combinatie te pakken hadden, aangezien ze de laatste jaren een aantal andere coureurs de kans hebben gegeven. Zo heeft Carlos Sainz bij McLaren geracet - voor hij naar Ferrari ging - en zat ook Daniel Ricciardo naast Lando Norris. De Australiër wist in 2021 de eerste overwinning te behalen voor McLaren sinds 2012.