F1 Nieuws

Uitslag race Formule 1 Grand Prix Spanje 2024

Uitslag race Formule 1 Grand Prix Spanje 2024
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Uitslag race Formule 1 Grand Prix Spanje 2024

Uitslag race Formule 1 Grand Prix Spanje 2024
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. Achter de Nederlander kwamen Lando Norris en Lewis Hamilton als tweede en derde over de streep. Het is de 61e Formule 1-overwinning voor Verstappen.

Het was Mercedes-coureur George Russell die de leiding pakte bij de start van de wedstrijd. Met een zeer gedurfde actie pakte de Britse coureur de eerste positie. Achter hem was het Max Verstappen die voorbij ging aan polesitter Lando Norris.

Twee rondes later was het Verstappen die met een soortgelijke actie als Russell zelf voorbij ging aan de Mercedes-bolide van de Britse coureur. Gelijk wist de Limburger een gat van om en nabij de seconde te pakken.

Naarmate de race vorderde wist Verstappen zijn voorsprong vooraan in het veld steeds verder uit te breiden. Achter de Nederlander was het Norris die nog altijd flink wat aanstalten maakte bij Russell. Echter, er was (nog) geen weg langs de Mercedes-bolide van Russell voor Norris.

Eerste pitstops

In de zestiende ronde van de wedstrijd maakte Russell de eerste pitstop van de front runners. Al snel volgden ook Hamilton en Verstappen met hun eerste pitstop van de race. Zes rondes nadat de rest van de top zes coureurs hun pitstop hadden gemaakt, dook ook Norris naar binnen. De Brit keek door zijn latere stop echter op tegen een flinke achterstand ten opzichte van zijn directe concurrentie.

Door zijn latere pitstop kon Norris echter als een warm mes door de boter snijden en naar voren komen. Hij reed immers op verser rubber dan de coureurs voor hem. Tien rondes na zijn pitstop reed de Brit alweer op de derde stek en maakte hij flink wat aanstalten bij zijn landgenoot Russell voor de tweede plaats.

Uiteindelijk zou Norris ook voorbij gaan aan Russell, die direct daarna zijn tweede pitstop van de race maakte. Ook Verstappen maakte uiteindelijk zijn tweede stop van de race. Hierdoor kreeg Norris de leiding van de race in handen en moest Verstappen flink doorrijden om weer terug aan de leiding te komen.

Verstappen versus Norris

Uiteindelijk kreeg Verstappen de leiding echter vanzelf weer in handen, want ook Norris besloot een tweede pitstop te maken. Hierdoor reden Verstappen en Norris opnieuw op de eerste en tweede stek en was het een sprintrace tot het einde van de race op dezelfde bandencompound (soft).

Na een 'time trial-gevecht', waarbij de coureurs om de beurt snelle rondes rijden, was het echter Verstappen die aan het langste eind trok en zijn 61e overwinning uit zijn Formule 1-carrière op zijn naam schreef. Achter de Nederlander waren het Norris, Hamilton, Russell en Leclerc die de top vijf compleet maakten. Sergio Pérez kwam uiteindelijk als achtste over de streep.

Wat doet de WK-stand?

Door zijn overwinning in Spanje en de vijfde plaats van Leclerc heeft Verstappen zijn voorsprong in het rijderskampioenschap weten uit te breiden. Norris is opgeschoven naar de tweede plaats in het rijderskampioenschap. De gehele WK-stand is via deze link te bekijken.

Volledige uitslag GP Spanje

Bekijk de volledige uitslag van de Grand Prix van Spanje hieronder:

Uitslag race Formule 1 Grand Prix Spanje 2024
©F1

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties