F1 Nieuws

Max Verstappen wint Japanse GP, Pérez en Leclerc maken podium compleet

Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Regerend wereldkampioen Max Verstappen heeft de Grand Prix van Japan gewonnen. Verstappen-teamgenoot Sergio Pérez en Ferrari-coureur Charles Leclerc kwamen als tweede en derde over de streep. Met zijn zege is Verstappen tweevoudig F1-kampioen.

Aanvankelijk ging de Japanse GP 'gewoon' van start. Na drie rondes besloot de wedstrijdleiding echter dat het circuit te nat was om veilig een race te verrijden. Ook de crash van Ferrari-coureur Carlos Sainz droeg bij aan de besluitvorming van de FIA. Na lange tijd gewacht te hebben, werd de race om 16:15 uur lokale tijd hervat (09:15 uur Nederlandse tijd).

De coureurs moesten volgens het reglement op zogenaamde 'full wets' van start. Een aantal rondes later doken er echter de eerste coureurs naar binnen voor een switch naar intermediates. Daarna volgde bijna het hele veld en reed iedereen behalve Haas-coureur Mick Schumacher op de band met de groene wang. De jonge Duitser besloot langer door te rijden, maar werd uiteindelijk naar binnen gehaald door zijn team.

Verstappen kampioen

Met zijn zege en de tweede plek van Leclerc kwam Verstappen een aantal punten tekort om zijn tweede WK-titel te claimen. Door de vijf seconden tijdstraf van Leclerc werd de Monegask echter derde in plaats van tweede. Daarmee is de Nederlander kampioen. De FOM (Formula One Management, red.) bracht al vroegtijdig in beeld dat Verstappen wel degelijk wereldkampioen was geworden in Japan. Dit tot grote confusie van veel fans en journalisten online. Ook Verstappen zelf was lange tijd niet zeker van zijn kampioenschap. Pas in de cooldown room hoorde de Nederlander dat hij 100% zeker tweevoudig F1-kampioen is.