F1 Nieuws

Om deze reden werd Max Verstappen tóch kampioen in Japan

Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Nadat de geblokte vlag was gevallen op Suzuka ging iedereen met de rekenmachine aan de slag en men kwam allemaal op dezelfde uitkomst: Max Verstappen is nog geen kampioen. Dit omdat de Grand Prix van Japan slechts voor een deel was verreden. Normaliter worden er dan ook maar een deel van de punten uitgedeeld.

Maar dit keer was het anders. In het regelboek staat namelijk dat coureurs niet de volledige punten krijgen, als een race niet de volledige afstand kan rijden en vervroegd gestopt wordt. Op Suzuka was dit dus niet het geval. Ook al werden er minder dan 30 rondes verreden (normaliter 53 rondes), werden de coureurs wel afgevlagd.

Omdat de race dus niet onder een rode vlag is geëindigd, maar de finishvlag heeft gehaald, wordt de Grand Prix als volledig gezien door de FIA. Hierdoor krijgen alle coureurs dan ook de volledige punten. Maar aangezien Charles Leclerc over de finish kwam als tweede, was Verstappen alsnog geen kampioen. Hij liep hierdoor immers maar zeven punten uit op de Monegask, terwijl hij acht punten moest pakken.

Straf Leclerc geeft Verstappen titel

Maar toen kwam de volgende twist in dit verhaal. Charles Leclerc sneed de laatste bocht van het circuit af in de allerlaatste ronde, waardoor hij een vijf seconden straf kreeg van de stewards. Deze werd een paar minuten na de finishvlag bij zijn tijd gerekend, waardoor hij teruggezet werd naar de derde positie.

Hierdoor pakte Verstappen ineens tien punten op Leclerc en mocht hij zich wél 2022 Formule 1-wereldkampioen noemen. Een geweldige prestatie voor de Nederlander, die nu nog maar één overwinning nodig heeft om de meeste ritzeges in een seizoen te evenaren (13 overwinningen - Sebastian Vettel in 2013).