F1 Kalender 2024

De officiële F1 kalender voor 2024 belooft het langste Formule 1 seizoen aller tijden te worden. De kalender telt 24 races, maar zal - in tegenstelling tot de afgelopen seizoenen - geen nieuwe Grand Prix herbergen.

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe races toegevoegd aan de Formule 1 kalender en hoewel 2024 de meeste races aller tijden kent, gaat dat dit jaar niet gebeuren. De Grand Prix van Las Vegas en de Grand Prix van Qatar werden in 2023 voor langere tijd vastgelegd, terwijl races als Miami en Saoedi-Arabië in respectievelijk 2022 en 2021 aan de kalender werden toegevoegd.

# Grand Prix Circuit Datum
1 GP Bahrein GP Bahrein Bahrein International Circuit 2 mrt
2 GP Saoedi-Arabie GP Saudi-Arabië Jeddah Street Circuit 9 mrt
3 GP Australie GP Australië Albert Park 24 mrt
4 GP Japan GP Japan Suzuka Circuit 7 apr
5 GP China GP China Shanghai International Circuit 21 apr
6 GP Miami GP Miami Miami International Autodrome 5 mei
7 GP Italie GP Emilia-Romagna Autodromo Enzo e Dino Ferrari 19 mei
8 GP Monaco GP Monaco Circuit de Monaco 26 mei
9 GP Canada GP Canada Circuit Gilles Villeneuve 9 jun
10 GP Spanje GP Spanje Circuit de Catalunya 23 jun
11 GP Oostenrijk GP Oostenrijk Red Bull Ring 30 jun
12 GP Groot-Brittannie GP Groot-Brittannië Circuit Silverstone 7 jul
13 GP Hongarije GP Hongarije Hungaroring 21 jul
14 GP Belgie GP België Spa-Francorchamps 28 jul
15 GP Nederland GP Nederland Circuit Zandvoort 25 aug
16 GP Italie GP Italië Autodromo Nazionale Monza 1 sep
17 GP Azerbeidzjan GP Azerbeidzjan Baku City Circuit 15 sep
18 GP Singapore GP Singapore Marina Bay Street Circuit 22 sep
19 GP Verenigde Staten GP Verenigde Staten Circuit of the Americas 20 okt
20 GP Mexico GP Mexico Autodromo Hermanos Rodriguez 27 okt
21 GP Brazilie GP Brazilië Autodromo Jose Carlos Pace Interlagos 3 nov
22 GP Las Vegas GP Las Vegas Las Vegas Street Circuit 23 nov
23 GP Qatar GP Qatar Losail International Circuit 1 dec
24 GP Abu Dhabi GP Abu Dhabi Yas Marina Circuit 8 dec

Dat er geen nieuwe races zijn toegevoegd, betekent overigens niet dat we vorig jaar alle races gezien hebben die dit jaar ook gepland staan. In 2023 moesten we wegens omstandigheden de GP van China en Emilia Romagna aan ons voorbij laten gaan.

Formule 1 kalender

De Formule 1 kalender voor 2024 bestaat uit 24 races en voor Nederlandse fans is er goed nieuws te melden: fanfavoriet Spa Francorchamps (GP van België) blijft gewoon op de kalender staan, terwijl er lange tijd sprake was van de terugkeer van de Grand Prix van Zuid-Afrika, waarmee België van de lijst zou verdwijnen.

Naast België is natuurlijk ook de Grand Prix van Nederland op de kalender terug te vinden. De thuisrace van Max Verstappen is al jaren een groot succes.

Eerste races zaterdag verreden

Het seizoen begint in 2024 met twee zaterdagraces, dit vanwege de Ramadan. Op 10 maart 2024 begint de Ramadan en in Saoedi-Arabi [de tweede race van het jaar] is dit een zéér belangrijke dag. Daarom kan er op die zondag niet geracet worden en wegens logistieke omstandigheden moest ook de GP van Bahrein daardoor één dag vervroegd worden.

Overigens zijn Bahrein en Saoedi-Arabië niet de enige races die verreden worden op zaterdag. Ook Las Vegas is op zaterdagavond, maar voor de Europeanen wordt het uitgezonden op zondagochtend, dit vanwege het tijdsverschil met Las Vegas.

Grand Prix Japan verplaatst

Een belangrijke verandering voor dit seizoen is dat de Grand Prix van Japan ver naar voren is gehaald. De race op het iconische Suzuka Circuit werd normaal verreden in het najaar, maar wordt nu tussen Australië en China geplaatst. Azerbeidzjan, de race die normaal gesproken in het voorjaar gepland stond, gaat juist naar achteren, dit om de GP van Japan te kunnen verrijden op een beter tijdstip.