F1 Nieuws

Adrian Newey gaat voor 'vier of vijf jaar' door bij een concurrent van Red Bull Racing

Adrian Newey gaat voor 'vier of vijf jaar' door bij een concurrent van Red Bull Racing
DPPI/BSR Agency
F1 Nieuws

Adrian Newey gaat voor 'vier of vijf jaar' door bij een concurrent van Red Bull Racing

Adrian Newey gaat voor 'vier of vijf jaar' door bij een concurrent van Red Bull Racing
DPPI/BSR Agency

Dat Adrian Newey helemaal klaar was met de Formule 1 en wellicht al aan een pensioen zat te denken, zoals Christian Horner duidelijk wilde maken, is niet het geval. In gesprek met Eddie Jordan op een Oyster Yachts-evenement in Monaco laat Newey weten dat hij, na zijn vertrek bij Red Bull Racing, nog vol energie is om bij een ander team aan de slag te gaan.

Inmiddels is Adrian Newey 65 jaar en het leek erop alsof hij zijn carrière af zou gaan sluiten bij Red Bull, wat hij als zijn tweede familie zag. Maar ergens is er een kink in de kabel gekomen en heeft de topontwerper besloten om eerder te vertrekken bij het Oostenrijkse team. Zijn contract, wat tot en met het einde van 2025 liep, heeft hij ingeleverd en manager Eddie Jordan heeft ervoor gezorgd dat Newey al na het eerste kwartaal van 2025 weg kan gaan.

Daarnaast zal er geen periode zijn waarin Newey niet mag werken bij een concurrent - het zogenaamde 'gardening leave'. Uit respect voor zijn prestaties en zijn persoon heeft Red Bull besloten om dat uit zijn contract te halen, waardoor Newey aan het begin van volgend seizoen al bij Ferrari aan de slag kan gaan, waar hij hoogstwaarschijnlijk naartoe verkast. En als Newey dat gaat doen, zal hij daar hoogstwaarschijnlijk een flinke tijd werkzaam zijn.

Vier of vijf jaar

Tegen Eddie Jordan vertelt Newey namelijk dat hij eraan zit te denken om nog flink wat jaartjes door te gaan in de Formule 1. Iets wat hij een aantal jaar geleden nooit van zichzelf had geloofd. Dat laat de Brit weten op het Oyster Yachts-event: "Als je me 15 jaar geleden had gevraagd of ik op 65-jarige leeftijd serieus zou overwegen om van team te veranderen, ergens anders heen te gaan en nog vier of vijf jaar door te gaan, dan had ik gezegd dat je hartstikke gek bent", zei Newey. Maar toch is hij op dit moment op het punt belandt dat hij dat wél gaat doen.

En daar is een reden voor. Volgens Newey wil hij niet in dezelfde situatie belanden als zijn vader, Richard Newey. Hij belandde na zijn pensioen in een neerwaartse spiraal, omdat hij ineens stopte met zijn passie. Newey heeft informatie ingewonnen bij Bernie Ecclestone en Roger Penske, die beiden op leeftijd zijn, maar nog altijd fit door het leven gaan. Hun geheim: door blijven gaan met dingen die je leuk vindt. Dat is in het geval van Newey, auto's ontwerpen.

"Ik vroeg hen allebei: 'Wat is jullie geheim?' Omdat ze maar door bleven gaan, en voor hun leeftijd zijn ze fenomenaal mentaal en fysiek behendig. Ze zeiden allebei dat het brein net een spier is, het heeft oefening nodig en dus moet je dat blijven doen."

Newey keert terug

Of Newey aan het begin van 2025 al direct aan de slag gaat bij Ferrari, is nog maar de vraag. Hij geeft namelijk aan dat hij eerst even wat vakantie nodig heeft, omdat hij uitgeput is. Maar als die vakantie erop zit, is de kans groot dat hij weer terugkeert in de Formule 1, bij een concurrent van Red Bull Racing.

"Ik wilde al sinds mijn achtste of tiende als ontwerper in de autosport werken. Ik heb het geluk gehad die ambitie waar te maken, die eerste baan te krijgen en sindsdien in de autosport te werken. Dus elke dag is eigenlijk een bonus. Ik hou gewoon van wat ik doe. Ik denk dat ik eerst even wat vakantie neem, omdat ik mij wat moe voel. Maar op een gegeven moment ga ik waarschijnlijk weer aan de slag."

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties