F1 Nieuws

Christian Horner was duidelijk tegen Daniel Ricciardo: 'Ik zei dat hij moest stoppen'

Christian Horner was duidelijk tegen Daniel Ricciardo: 'Ik zei dat hij moest stoppen'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Christian Horner was duidelijk tegen Daniel Ricciardo: 'Ik zei dat hij moest stoppen'

Christian Horner was duidelijk tegen Daniel Ricciardo: 'Ik zei dat hij moest stoppen'
Red Bull Content Pool

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft tijdens de 'eff won with DRS'-podcast enkele saillante details besproken over het vertrek van Daniel Ricciardo bij Red Bull aan het einde van het 2018-seizoen. Volgens Horner lag er namelijk een nieuw Red Bull-contract klaar voor de Australiër, maar besloot hij daar niets mee te doen.

Ricciardo besloot om Red Bull aan het einde van 2018 te verlaten voor het team van Renault. Bij de Franse equipe zou Ricciardo enkele podiumplaatsen op zijn naam schrijven, maar bij de successen die hij bij Red Bull behaalde, kwam hij nooit in de buurt.

Om daar verandering in te brengen, besloot Ricciardo om na twee seizoenen in dienst te zijn geweest bij Renault te verkassen naar het team van McLaren. Bij de formatie uit Woking wist Ricciardo de Grand Prix van Italië te winnen, maar verder was Ricciardo's tijd bij McLaren niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Exit en rentree

Na 2022 werd de man uit Perth dan ook vervangen bij McLaren door Oscar Piastri. Al snel werd Ricciardo opgepikt door zijn oud-werkgever Red Bull en aangesteld als test- en reservecoureur. Een halfjaar later stapte Ricciardo in bij AlphaTauri om de ondermaats presterende Nyck de Vries te vervangen.

Bij het Italiaanse B-team van Red Bull heeft Ricciardo enkele goede dingen laten zien. Zo wist hij in Mexico-Stad als zevende over de streep te komen waardoor AlphaTauri flink steeg in het constructeurskampioenschap. Er zijn zelfs geruchten over een comeback van Ricciardo naast Verstappen.

Red Bull-terugkeer?

De 'Honey Badger' is dus weer bijna terug op het oude nest. Tijdens de podcast wordt Horner daarom gevraagd naar Ricciardo's reden voor vertrek bij Red Bull. Volgens Horner kwam Ricciardo's beslissing rauw op zijn dak en dacht hij in eerste instantie dat de Australiër een grapje maakte.

"Daniel wilde op een gegeven moment niet meer het voorprogramma zijn. Vanaf dat moment (de contractverlenging van Max Verstappen in 2017, red.) begon hij te denken over een vertrek bij Red Bull. Er kwam vanaf toen wat ruis op de lijn", begint Horner.

Extra salaris

Om Ricciardo tevreden te houden, vroeg Horner aan voormalig mede-eigenaar van Red Bull Dietrich Mateschitz of het salaris van Ricciardo kon worden verhoogd. Mateschitz ging daarmee akkoord en gaf Ricciardo hetzelfde salaris als Verstappen.

"Zijn agent zei dat het prima was, maar in Duitsland plofte de motor en dat was ons grootste probleem. De motor plofte namelijk steeds. Daarna gingen we naar Hongarije en daar was alles klaar om getekend te worden. Toen zei zijn manager tegen me dat Daniel onzeker was over de motorsituatie, want we zouden overstappen naar Honda in 2019, dus zou Daniel maar voor één jaar bijtekenen."

Vlucht naar LA

Na afloop van een test in Hongarije zou er getekend worden door Ricciardo, maar een handtekening van de goedlachse Australiër bleef uit. "Ik had gedacht dat hij zijn nieuwe, goede contract zo snel mogelijk wilde ondertekenen. Hij zou het echter pas ondertekenen na de test, maar dat deed hij niet. Ook bij de lunch gebeurde dat niet. Daarna ging hij direct naar Los Angeles toe."

Hij maakt een grapje

Horner beschrijft het moment waarop Ricciardo aan hem vertelde niet door te gaan bij Red Bull. "Dus Daniel belt me en ik zat in de auto. Hij vertelde me dat hij in het vliegtuig veel had nagedacht en het contract niet zou ondertekenen bij ons. Ik vroeg daarna of hij een Mercedes- of Ferrari-contract had. Toen zei hij dat hij naar Renault zou gaan."

De Red Bull-teambaas kon zijn oren niet geloven toen Ricciardo zijn toekomstplannen met hem deelde. "Hij ging naar een team dat hem in de afgelopen twee jaar in de steek had gelaten (met de motor). Ik was ervan overtuigd dat het een grapje was, dus ik zei dat hij moest stoppen met die onzin en ons contract moest ondertekenen", aldus Horner.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties