De FIA gaat een onderzoek starten naar de oorzaken van het inmiddels welbekende fenomeen 'porpoising'. Het onderzoek werd opgezet nadat Mercedes in Bakoe aangaf veel last te hebben van een stuiterende W13. Ook beide Mercedes-rijders klaagden over het Mercedes-gestuiter aan de Kaspische Zee.
Al het hele seizoen is er één team dat er bovenuit springt als het gaat om porpoising. Het ooit zo machtige Mercedes lijkt haar auto steeds beter te begrijpen, maar nog altijd doet porpoising het team uit Brackley de das om. Afgelopen raceweekend was daar geen uitzondering op. Zowel George Russell als Lewis Hamilton gaven namelijk aan veel hinder te ondervinden aan hun stuiterende bolide.
Russell stelde na de vrijdagtrainingen dat het porpoising wel eens voor gevaarlijke taferelen kon zorgen in de race. De jonge Brit gaf aan dat hij door het stuiteren van zijn zilverpijl niet kon zien wat er op zijn stuurtje stond. Lewis Hamilton spande echter de kroon na afloop van de race. De zevenvoudig kampioen was tijdens de race over de boordradio te horen met de leus: "My back is killing me".
Na afloop van de race was er een Hamilton te zien die ineens twintig jaar ouder leek. De man uit Stevenage kwam met moeite uit zijn bolide en liep kreupel naar zijn teamleden. Mercedes-teambaas Toto Wolff deed er nog een schepje bovenop en suggereerde dat zijn stercoureur wellicht niet zou kunnen deelnemen aan de GP van Canada aankomend weekend. Inmiddels is bekend dat Hamilton gewoon van start gaat aankomende zondag in Montreal.
Reden tot onderzoek
Door het geklaag van Mercedes heeft de FIA besloten om een grootschalig onderzoek te starten naar het porpoising-fenomeen. Volgens het goed geïnformeerde Auto, Motor und Sport neemt het autosportorgaan de Mercedes-zorgen uiterst serieus, tot grote ergernis van andere renstallen. Zo zou er weinig steun zijn onder teams en rijders om een gezamenlijke oplossing te vinden voor het gestuiter.
De meest felle tegenstand komt vanuit Milton Keynes. Red Bull Racing was immers een van de eerste teams met een goed werkende oplossing voor porpoising. Door namelijk metalen slotjes onder de vloer te installeren wordt het stuiteren van de RB18 tegengegaan. Sindsdien hebben meerdere teams oplossingen weten te vinden voor porpoising. Ook zonder de Red Bull-oplossing is er een manier om het stuiteren tegen te gaan.
Teams kunnen namelijk de rijhoogte van hun bolides verhogen. Hierdoor wordt het stuiteren van de wagen tegengegaan. Wolff gaf aan dat deze oplossing niet zou werken bij zijn team. Volgens velen in de paddock is dat onzin, aangezien ook andere teams er last van zouden hebben als Wolffs theorie zou kloppen. Een makkelijke oplossing zal er niet zijn aangezien ieder team vetorecht heeft en er een meerderheid van minstens acht teams nodig is om de regels voor volgend seizoen aan te passen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties