Yuki Tsunoda

22

Yuki Tsunoda

Japan Yuki Tsunoda

Visa Cash App RB F1 Team

Geboorteplaats Sagamihara, Japan
Geboortedatum 11/05/2000 (23 jaar)
Nationaliteit Japans
Lengte 159 cm
Gewicht 54 kg

Formule 1-carrière

Debuut 2021, AlphaTauri
Team Visa Cash App RB
Racenummer 22
Wereldtitels 0
Overwinningen 0
Polepositions 0

Wereldkampioenschap

2023 14e
2022 17e
2021 14e

Yuki Tsunoda is een Japanse Formule 1-coureur die uitkomt voor het AlphaTauri Formule 1-team. De Japanner is daar teamgenoot van Daniel Ricciardo, nadat hij enkele jaren teamgenoot Pierre Gasly naast zich had rijden bij de Italiaanse renstal. Tsunoda is onderdeel van het Red Bull- en Honda-opleidingsteam.

Honda Formula Dream Project

De carrière van Yuki Tsunoda begon in de Japanse Formule 4, waar hij als zestienjarige coureur zijn debuut maakte. In datzelfde jaar werd hij opgenomen in het Honda Formula Dream Project, het opleidingsteam van Japans motorfabrikant Honda. Een jaar later maakte Tsunoda furore in de Japanse Formule 4, door als jongeling op de derde plaats te eindigen.

Kampioen in de Japanse Formule 4

Weer een jaar later kwam Tsunoda nogmaals uit in Japanse Formule 4, maar dit keer wist niemand hem meer te stoppen. Yuki Tsunoda wist met zeven overwinningen en acht pole positions het kampioenschap binnen te slepen, waarna hij de overstap maakte naar Europa.

Europa

In Europa lukte het Tsunoda niet om de goede resultaten uit Japan direct door te trekken. In het Formule 3 kampioenschap kwam hij niet verder dan een negende plaats, maar alsnog hevelden Red Bull Racing en Honda hem naar de Formule 2, waar hij wel indruk maakte.

Als rookie wist hij op de derde plaats te eindigen en daarmee verzekerde hij zichzelf van een zitje in de Formule 1. In 2021 maakte Tsunoda zijn debuut in de koningsklasse van de autosport, bij AlphaTauri. Daar ging hij samenwerken met teamgenoot Pierre Gasly, die bij de Italiaanse renstal als grote broer fungeerde voor Tsunoda.

Formule 1

Zijn eerste seizoen in de Formule 1 stond bekend als een wisselvallig seizoen, waarna ook zijn tweede jaar nog vol foutjes was. Pas in zijn derde jaar, in 2023, werd Tsunoda gezien als een sterke Formule 1-coureur. Hij eindigde het jaar op de veertiende positie in het kampioenschap, omdat de AlphaTauri een zwakke auto bleek te zijn, maar aan het einde van het jaar kwamen er een aantal goede resultaten.

In de laatste vijf races van 2023 wist Tsunoda drie keer in de punten te eindigen.