F1 Nieuws

FIA wijzigt meerdere regels voor het 2024 Formule 1-seizoen: dit gaat er veranderen

FIA wijzigt meerdere regels voor het 2024 Formule 1-seizoen: dit gaat er veranderen
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

FIA wijzigt meerdere regels voor het 2024 Formule 1-seizoen: dit gaat er veranderen

FIA wijzigt meerdere regels voor het 2024 Formule 1-seizoen: dit gaat er veranderen
Red Bull Content Pool

Vanaf aankomend Formule 1-seizoen gaan de Sprint-weekenden wederom op z'n kop. Dat is één van de wijzigingen dat is goedgekeurd tijdens de Commissie vergadering van de FIA. Ook het gebruik van de DRS en het motorreglement heeft een opfrisser gekregen. Bekijk hieronder wat er allemaal gaat veranderen voor het aankomende F1-jaar.

Tijdens de Commissie vergadering waren alle teambazen aanwezig en zijn ze allemaal overeengekomen dat er wat dingen gaan veranderen voor 2024. Onder meer het Sprint-weekend zal niet meer hetzelfde zijn als we het kennen, omdat voor de zoveelste keer het format gaat wijzigen. Vorig jaar werd er al een Sprint Shoot-out toegevoegd en nu hebben de teambazen besloten om de sessies wat om te husselen.

Sprint-weekend 

Vanaf aankomend seizoen zullen de Sprint-weekenden er als volgt uitzien: op vrijdag start het weekend met één vrije training, waarna de Sprint Shoot-out plaatsvindt. Op zaterdag zal eerst de Sprint verreden worden, waarna de coureurs gaan kwalificeren voor de grote race op zondag. Op zondag zal dan uiteindelijk de Grand Prix gehouden worden.

Maar dat is niet het enige...

DRS

Dit seizoen zullen ook de DRS-regels veranderd worden. Met DRS kunnen coureurs hun achtervleugel openklappen als ze binnen één seconde van hun voorganger zitten, maar er zat altijd een vertraging in voor DRS geactiveerd werd. Na de start van een race of een herstart na een safety-car moesten coureurs het twee rondes doen zonder DRS. Vanaf 2024 zal die periode ingekort worden tot slechts één ronde na een start of herstart.

Meer motoren

Ook het motorreglement is aangepast in de Commissie vergadering. Bij de start van het huidige reglementenpakket, in 2022, mochten coureurs slechts drie motoren gebruiken per seizoen, voor er gridstraffen toegepast zouden worden. Voor aankomend seizoen én 2025 is dit opgehoogd naar vier motoren per coureur.

Dit omdat er meer races op de kalender staan [24 om 22 in 2022 en 2023] en omdat de motoren langere tijd in hoge modus moeten rijden, door de toevoeging van een Sprint Shoot-out.

Gratis F1TV Pro bij Viaplay

Goedkoper gaat het niet worden: Sluit hier je Viaplay abonnement af. En krijg er Gratis F1TV Pro bij. Dit mag je niet missen! (ad).

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties