F1 Nieuws

Max Verstappen heeft slecht nieuws voor de Formule 1: 'Dat is zeker niet mogelijk'

Max Verstappen heeft slecht nieuws voor de Formule 1: 'Dat is zeker niet mogelijk'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Max Verstappen heeft slecht nieuws voor de Formule 1: 'Dat is zeker niet mogelijk'

Max Verstappen heeft slecht nieuws voor de Formule 1: 'Dat is zeker niet mogelijk'
Red Bull Content Pool

Volgens Max Verstappen gaan de 2026-regels niet de verandering brengen waar de Formule 1 op hoopt. Als de nieuwe motoren geïntroduceerd worden zal de F1 ook nieuwe auto's gaan gebruiken, welke een stuk kleiner en lichter zullen zijn dan de huidige bolides. Dit zou het inhalen makkelijker moeten maken, waardoor DRS ook niet meer nodig zal zijn. Maar volgens Verstappen is dat 'wishful thinking'.

De Nederlander heeft het plan van de Formule 1 namelijk ook ingezien en meent dat, hoewel het idee juist is, er niet extreem genoeg wordt ingegrepen. Wil de koningsklasse van de autosport ervoor zorgen dat inhalen makkelijker wordt en races als Monaco weer interessant maken, dan moeten de auto's héél veel lichter gaan worden dan nu het plan is.

In 2026 moeten de F1-bolides namelijk dertig kilo minder gaan wegen dan op dit moment het geval is, maar volgens Verstappen moet dit getal vier of vier keer vermenigvuldigd worden, wil er een écht effect waarneembaar zijn. En dat is gewoonweg niet mogelijk, vanwege het gewicht van de krachtbron en het gewicht van de 'safety cell', wat de coureurs veilig houdt.

"Je hebt minstens 100 tot 150 kilo nodig [om inhalen makkelijker te maken, red.]. Op dit moment met hoe alles is, is het zeker niet mogelijk. Maar dat heeft ook met de motor te maken. De motor en accu zijn erg lang, breed en zwaar. Op dit moment is het wishful thinking, maar dat is zeker wat we nodig hebben, om het wendbaarder en waarschijnlijk ook leuker te maken. Ook de veiligheid voegde veel gewicht toe, wat natuurlijk goed is, maar ik weet zeker dat we dingen een beetje anders kunnen doen. Het hangt af van de reglementen die je opstelt", zo begint Verstappen bij Motorsport.

Dertig kilo niet eens haalbaar

Waar Verstappen denkt dat de auto's tenminste honderd kilogram lichter moeten worden om ze wendbaarder te maken, vraagt hij zich af of de Formule 1 het überhaupt lukt om de gewenste dertig kilo's kwijt te raken voor 2026. Dat gaat volgens de Limburger nog een flinke kluif worden, omdat er nu nog een aantal teams zijn die te zwaar zijn, terwijl de reglementen al meerdere jaren hetzelfde zijn gebleven.

"Het zal heel moeilijk worden met hoe alles is, maar we zullen zien. Ik bedoel, zelfs nu hebben sommige teams overgewicht, toch? Dus om zelfs 30 kilo minder te gaan... natuurlijk weet ik dat de afmetingen een beetje veranderen, maar ik weet niet zeker of 30 kilo het perfecte scenario zal zijn."

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties