F1 Nieuws

Technisch directeur Red Bull Racing geeft Mercedes trap na: 'Dit is veel beter'

Technisch directeur Red Bull Racing geeft Mercedes trap na: 'Dit is veel beter'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Technisch directeur Red Bull Racing geeft Mercedes trap na: 'Dit is veel beter'

Technisch directeur Red Bull Racing geeft Mercedes trap na: 'Dit is veel beter'
Red Bull Content Pool

Twee jaar lang heeft Mercedes geprobeerd om het 'zeropods'-concept te laten werken voor Lewis Hamilton en George Russell, maar na de start van het 2023-seizoen wist het team genoeg: dit gaat niet goed komen. In Monaco kwam er daarom een flink updatepakket, waarbij de RB19 van Red Bull Racing de inspiratie was. Maar een jaar later is Red Bull juist de andere kant op gegaan.

Waar Mercedes richting het concept van Red Bull is gegaan, zeker in het 2024-seizoen, lijkt Red Bull Racing juist een aantal onderdelen van de eerdere Mercedes-designs te hebben gekopieerd. Toen de RB20 voor het eerst werd onthuld, viel het men gelijk op dat de sidepods een stuk smaller leken en de motorkap er bijna hetzelfde uitzag als die van de Mercedes W14.

Als Pierre Waché, technisch directeur van Red Bull Racing, door Autosport wordt gevraagd of hij het ironisch vindt dat Red Bull het concept van Mercedes gekopieerd heeft, terwijl het Duitse team juist van dat concept af is gestapt in 2024, reageert Waché duidelijk: nee, dat is niet vreemd. Het team wil een zo snel mogelijke auto creëeren en hoe die er dan uitziet, is niet relevant.

"Ik zie het niet zo, ik zie het meer op een andere manier. Je probeert niet emotioneel te denken [bij het kiezen van een ontwerp], want de eerste reactie is: 'Ah, het is beter om je eigen ideeën te hebben'. Maar op een gegeven moment moet je gewoon een stap terug doen en zeggen: 'zegt de stopwatch en ons systeem wat beter is?' Dus je test dingen en je neemt wat beter is", zo begint Waché.

Concept Red Bull is beter

Waar de technisch directeur van Red Bull Racing dus aangeeft dat het team op een rationele manier heeft gewerkt in het ontwikkelen van dit concept en geen emotionele keuzes heeft gemaakt, legt hij uit dat het makkelijker is om dat wel te doen. Een concept van een ander team 'kopiëren' is lastiger dan je eigen concept ontwikkelen, omdat je als mens altijd je eigen ding wil doen, maakt de Fransman duidelijk.

"Als mens zeg je: 'Ik doe liever mijn eigen dingen'. Maar het is gevaarlijk, want je moet uitgaan van je criteria, en als het criterium is: wat is beter, dan gaan we voor wat beter is."

En daarnaast is Waché van mening dat het concept van Red Bull Racing niet heel erg lijkt op dat van Mercedes. Het ontwerp uit Brackley werkte namelijk niet en dat kan men van de RB20 niet zeggen.

"En het is ook niet precies hetzelfde om eerlijk te zijn... het is een stuk beter", geeft Waché de concurrent een trap na.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties