F1 Nieuws

Uitslag eerste vrije training Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024

Uitslag eerste vrije training Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Uitslag eerste vrije training Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024

Uitslag eerste vrije training Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft de eerste en enige vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk als snelste afgesloten. Achter de Nederlander wisten Oscar Piastri en Charles Leclerc de tweede en derde tijd op het bord te zetten. Later vandaag wordt om 16:30 uur de kwalificatie voor de Sprint verreden.

Het raceweekend in Oostenrijk zorgt altijd voor flink wat spektakel. Het circuit, dat door het leven gaat als de Red Bull Ring, leent zich namelijk erg goed voor inhaalacties. De Formule 1-organisatie heeft er dan ook voor gekozen om, net zoals afgelopen seizoen, een Sprint-weekend te organiseren tijdens het raceweekend in het Oostenrijkse Spielberg.

Hierdoor is de eerste vrije training enorm van belang voor de coureurs en teams. Er is immers maar één sessie om verschillende afstellingen uit te testen voordat de coureurs zich moeten gaan kwalificeren voor de Sprint van morgenmiddag.

Mercedes toont gelijk snelheid

In het begin van de training reed dan ook nagenoeg iedere coureur gelijk naar buiten om zoveel mogelijk van de (op enkele vlakken) aangepaste baan te verkennen. Max Verstappen deed dat op de medium band, terwijl andere directe concurrenten van de Red Bull-coureur dat deden op de harde band.

Bij die eerste paar runs waren het vervolgens de coureurs op de harde band die sneller waren dan Verstappen en Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez op de medium band. Met name Mercedes maakte gelijk een zeer sterke indruk op het hardste Pirelli-rubber.

Verstappen zorgt voor rode vlag

Met nog een half uur te gaan in de eerste trainingssessie was het Verstappen die de rode vlag naar buiten bracht. De Nederlander stopte namelijk op het rechte stuk met een vermeend motorprobleem. Over de boordradio was Verstappen te horen met een vragende stem, omdat zijn bolide ermee ophield nadat hij een verandering doorvoerde aan zijn differentieel.

Nadat Verstappen de pitstraat was ingerold, duurde het niet lang voordat de Limburger alweer op de baan was. Daarmee lijkt het probleem te maken hebben gehad met een sensor, olielek of een ander elektrisch component van zijn Red Bull Ford Powertrains-motor.

Ondanks problemen toont Verstappen pace

Met nog minder dan tien minuten te gaan in de eerste vrije training, besloten de eerste rijders een kwalificatiesimulatie te doen op de rode band. Later vandaag om 16:30 uur wordt namelijk de kwalificatie voor de Sprint van morgen verreden.

Uiteindelijk reden ook de meeste coureurs in de top van het veld (alleen Hamilton niet) met het rode rubber naar buiten. Daarbij was het Verstappen die de snelste tijd liet noteren. Achter de Nederlander waren het Oscar Piastri en de beide Ferrari-coureurs.

Uitslag eerste vrije training

Bekijk hieronder de volledige uitslag van de eerste vrije training in Oostenrijk:

Uitslag eerste vrije training Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024
©F1

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties