F1 Nieuws

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Canada 2024

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Canada 2024
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Canada 2024

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Canada 2024
Red Bull Content Pool

De kwalificatie voor de Grand Prix van Canada zit er op. Een bizarre slotfase heeft ervoor gezorgd dat George Russell op pole position start. De Brit staat voor de tweede keer in zijn carrière op de eerste startplek, nadat hij de snelste tijd neer wist te zetten op het circuit in Montreal. Al scheelde het niet veel, aangezien Max Verstappen precies dezelfde tijd had als Russell.

Tijdens de eerste kwalificatiesessie was het direct druk bij het uitrijden van de pitstraat, aangezien er vanaf het begin van de sessie regen werd verwacht. Over de boordradio werd Lando Norris duidelijk gemaakt dat er in bocht zeven al wat druppels waren waargenomen, maar op de radar was daar nog weinig van te merken. Toch nam iedereen het zekere voor het onzekere en gingen ze direct de baan op, wat voor een spannende Q1 zorgde.

Gedurende de sessie werd de baan alsmaar sneller en sneller, waardoor de koppositie meerdere malen doorgegeven moest worden aan de volgende coureur. Max Verstappen, Lando Norris, Lance Stroll, George Russell, Lewis Hamilton... Ze hebben allemaal kort op de eerste plaats gestaan, maar aan het einde van Q1 zette Verstappen uiteindelijk de snelste tijd neer. De Nederlander was een halve seconde sneller dan Hamilton, die als tweede eindigde.

En in die eerste kwalificatiesessie hadden we direct een opvallende uitvaller. Red Bull-coureur Sergio Pérez wist, voor het derde weekend op rij, niet in Q3 te geraken. Nadat hij in Imola als elfde eindigde en in Monaco op de achttiende plaats uit de kwalificatie gereden werd, kwam hij in Canada niet verder dan een zestiende plaats. Pérez, die deze week een tweejarige contractverlenging tekende, was in Montreal een volle seconde langzamer dan teamgenoot Max Verstappen.

Regen arriveert

In de tweede sessie van de kwalificatie arriveerde de zo gevreesde regen dan eindelijk, al was het slechts voor een aantal seconden. Tijdens de start van die sessie werd Max Verstappen onderzocht door de stewards, nadat hij zich niet aan de regels had gehouden in de pitstraat, maar dat was bij lange na niet het grootste discussiepunt van Q2. Ferrari, het team dat in Monaco zo glorieus wist te winnen, moest in Canada genoegen nemen met een elfde en twaalfde plaats in de kwalificatie, waardoor beide auto's niet aan Q3 deel mochten nemen. Op het allerlaatste moment werd Charles Leclerc uit de sessie gegooid door Alex Albon.

Q3

Hoewel de regen lange tijd leek te gaan vallen, bleef het angstvallig droog in de derde kwalificatiesessie. Maar dat betekende niet dat het saai was in Q3. Allerminst zelfs. In de laatste seconden van de laatste sessie gebeurde er iets unieks. George Russell en Max Verstappen wisten een identieke tijd neer te zetten op het asfalt, maar omdat Russell zijn tijd eerder had gereden, mag hij er met de pole position vandoor. Verstappen moet genoegen nemen met de tweede startplek voor de race van zondag. Daarmee start hij vlak voor McLaren-coureur Lando Norris.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties