F1 Nieuws

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Spanje 2024

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Spanje 2024
Philippe Nanchinox/SPP/BSR Agency
F1 Nieuws

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Spanje 2024

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Spanje 2024
Philippe Nanchinox/SPP/BSR Agency

McLaren-coureur Lando Norris heeft tijdens de kwalificatie pole position geklokt voor de Grand Prix van Spanje. Achter de Brit wisten Max Verstappen en Lewis Hamilton de tweede en derde tijd te klokken.

Het eerste gedeelte van de kwalificatie (Q1) begon met rondes van de coureurs achterin het veld. Echter, al snel reden Red Bull-coureurs Sergio Pérez en Max Verstappen ook naar buiten voor hun eerste vliegende rondes van de kwalificatie. Direct na de beide Red Bulls reden ook de beide Ferrari-coureurs naar buiten.

Na de eerste ronde van runs was het Leclerc met de snelste ronde. Achter de Monegask waren het Verstappen, Norris en Sainz die de top vier compleet maakten.

Bij de tweede ronde aan vliegende rondes bleef de gehele top vier binnen. Achter hen waren het Pérez, Ocon, Gasly, Alonso en Hülkenberg die voor verrassing zorgden met een doorgang naar Q2. De coureurs die niet doorkwamen naar het tweede gedeelte van de kwalificatie waren Magnussen en de beide VCARB- en Williams-coureurs.

Verstappen toont spierballen in Q2

Naarmate de kwalificatie vorderde naar Q2, werd het steeds duidelijker wie er ongeveer over het beste materiaal beschikte. De grote kanshebbers voor pole position - de beide Ferrari’s, McLarens, Mercedessen en Max Verstappen - reden namelijk allemaal op hetzelfde moment naar buiten. Iedere rijder beschikte dus over dezelfde baanomstandigheden.

Bij die eerste flying laps in Q2 was het Verstappen die de snelste tijd op het bord wist te zetten. Achter de Limburger waren het Norris, Sainz, Piastri en Leclerc die de top vijf invulden.

Bij de tweede set aan vliegende rondes waren het opnieuw enkele van de top runners die besloten binnen te blijven. Achter hen waren het echter de beide Alpine-coureurs die voor een verrassing zorgden. De beide rijders wisten namelijk door te komen naar Q3. Ook Pérez wist door te komen naar het laatste gedeelte van de kwalificatie. De afvallers in Q2 waren thuisheld Alonso, Bottas, Hülkenberg, Stroll en Zhou.

Norris verslaat Verstappen

In het laatste gedeelte van de kwalificatie leek het weer zich enigszins te betrekken. Hierdoor nam de baantemperatuur ietwat af en verdween dus ook iets van de grip op de baan.

Ondanks dat was het Verstappen die de snelste rondetijd liet noteren. Achter de Nederlander waren het Norris, Hamilton, Russell, Sainz en Leclerc die de top zes compleet maakten. Het gat tussen Verstappen en Pérez was na de eerste vliegende ronde in Q3 bijna 1,4 seconde.

In de tweede en ook gelijk laatste flying laps van Q3 was het Norris die de snelste rondetijd liet noteren. Achter hem waren het Verstappen, Hamilton, Russell en de beide Ferrari-coureurs die de top zes compleet maakten. Verder waren het Gasly, Pérez, Ocon en Piastri die de rest van de top tien completeerden. Het gat tussen Norris en Verstappen was slechts twee honderdsten van een seconde.

Volledige uitslag kwalificatie

Bekijk de volledige uitslag van de kwalficatie in Spanje hieronder:

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Spanje 2024
©F1

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties