F1 Nieuws

Uitslag race Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024

Uitslag race Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Uitslag race Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024

Uitslag race Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024
Red Bull Content Pool

George Russell heeft de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen! De Mercedes-coureur snelde naar de overwinning door een crash tussen Max Verstappen en Lando Norris aan de voorkant van het veld. Het leidende duo reden elkaar van de baan, waardoor Russell de lachende derde werd en daarmee zijn tweede overwinning uit zijn carrière wist te pakken.

Tijdens de start van de Grand Prix van Oostenrijk ging Max Verstappen er als een speer vandoor. De Nederlander kende een perfecte start, terwijl Lando Norris ietwat stond te malen op het eerste rechte stuk. Dit betekende dat de McLaren-coureur op de eerste twee rechte stukken moest vechten met George Russell en Verstappen direct weg kon rijden bij Norris. Hierdoor had hij geen last van zijn goede vriend, zoals wel het geval was in de Sprint, toen Norris lang in de DRS van Max zat.

Maar niet voor iedereen was de start zo vlekkeloos als van Verstappen. Charles Leclerc en Oscar Piastri raakten elkaar, waardoor de voorvleugel van Leclerc kapot ging en hij direct een pitstop moest maken. Red Bull-coureur Sergio Pérez profiteerde hiervan en kon beide heren inhalen, maar kwam in bocht 4 in aanraking met Piastri, wat voor wat schade aan zijn sidepod zorgde. De Mexicaan viel dan ook vrij snel terug en moest Piastri laten gaan.

Hectiek bij de pitstops

Bij de eerste pitstops was er wat hectiek in de pitbox bij Red Bull Racing. Max Verstappen kwam naar binnen, maar de banden gingen niet zo snel van zijn RB20 af als normaal het geval is, waardoor hij 2.8 seconden stilstond in de box. Toen hij uiteindelijk naar buiten kon, zat Norris al in de pitstraat. De Brit moest vol op de rem, liet hij op de radio weten en hij vroeg dan ook om een tijdstraf voor Verstappen.

De FIA luisterde naar Norris en besloot het incident van Verstappen te onderzoeken, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het geen straf verdiende, wat tot opluchting zorgde bij Verstappen en Red Bull.

Maar waar Verstappen wegkwam zonder straf, had Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez wel echte problemen in de pits, aangezien hij met teveel snelheid de pits in kwam gereden. Dat resulteerde in een vijf seconden straf voor de Mexicaan, die toch al een lastige race kende.

Red Bull maakt een fout

Waar Verstappen de race onder controle leek te hebben, gaf Red Bull Racing hem flink wat werk mee. Tijdens de pitstop maakte zijn pitcrew een fout, waar de linkerachterband niet van de RB20 kwam. Hierdoor moest de Nederlander meer dan zes seconden stil blijven staan in zijn box en dat zorgde ervoor dat Norris zijn achterstand van zeven seconden terug zag lopen naar twee seconden. Maar ook de auto van Verstappen werkte niet mee, waardoor hij geen grip meer had in de Oostenrijkse bolide. Dit zorgde ervoor dat Norris aan kon klampen bij Max, wat weer resulteerde in een hectisch gevecht.

Crash Verstappen en Norris

Rondenlang hebben Verstappen en Norris een episch gevecht met elkaar uitgevochten, waar beide coureurs over het randje gingen. Lando Norris probeerde met een aantal 'divebombs' voorbij te gaan aan Max, maar tijdens die pogingen ging hij ook een aantal keer over de witte streep, waar hij een vijf seconden straf voor kreeg.

Daar tegenover stond dat Max Verstappen een aantal keer de deur hard dichtgooide bij Norris, die van mening was dat de Red Bull-coureur te laat reageerde op zijn inhaalacties. Een crash leek niet uit te kunnen blijven en dat gebeurde dan ook. Een aantal rondes voor het einde knalden Norris en Verstappen op elkaar, wat resulteerde in een lekke band voor beide heren.

Verstappen kon de pits bereiken en zachte banden onder zijn Red Bull schroeven, waarmee hij nog de vijfde plaats wist te behalen, terwijl Norris helemaal uitgeschakeld was en nul punten achter zijn naam krijgt. De stewards besloten Max Verstappen een tien seconden straf te geven voor dit incident, maar zijn voorsprong op Hülkenberg was groot genoeg om P5 te behouden.

Dit alles heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat George Russell zijn tweede zege uit zijn carrière heeft behaald. Achter de Brit kwamen Oscar Piastri en Carlos Sainz over de streep om het podium compleet te maken.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties