‘Ferrari en Red Bull sluiten achterkamertjesdeal met FIA’

Red Bull Content Pool

Volgens de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport heeft er een deal plaatsgevonden tussen Ferrari, Red Bull en de FIA. Eerder kampte het team van Red Bull met brandstofproblemen, maar in Silverstone kwam de FIA met een regelwijziging die de Oostenrijkse equipe héél goed uitkwam.

In de regelwijziging staat dat teams vanaf nu brandstof mogen koelen onder de twintig graden voorafgaand aan een GP. Voorheen was dit tien graden onder de buitentemperatuur van het land waarin geracet werd. In Spanje kwam Red Bull hierdoor bijna in de problemen. Het team uit Milton Keynes kreeg de brandstof van Max Verstappen en Sergio Pérez namelijk niet op de juiste temperatuur.

Hierdoor moesten beide coureurs bijna achteraan het veld starten. Wanneer teams hun rijders namelijk niet naar buiten sturen voordat het pitstraatlicht op rood gaat, moet er vanuit de pitstraat gestart worden. Beide Red Bull-bolides reden naar buiten met nog acht seconden te gaan voordat het licht op rood ging. Een close call dus voor het Oostenrijkse team.

Zorgen verleden tijd

De stress van Red Bull in Spanje lijkt vanaf nu verleden tijd te zijn. De FIA heeft immers afgesproken dat teams brandstof mogen koelen tot een maximumtemperatuur van twintig graden. Daarbij speelt de buitentemperatuur geen rol meer. Tijdens een warme GP, denk aan races in Singapore of Bahrein bijvoorbeeld, kunnen teams flink voordeel halen uit de nieuwe regel.

Ook weet het Italiaanse medium te melden dat er tijdens koudere GP’s, denk aan races in Noordwest-Europa, zelfs gekoeld mag worden onder de twintig graden Celsius. Met name Red Bull lijkt dus een groot voordeel te behalen door de nieuwe regel, maar toch blijft ook Ferrari mogelijk niet met lege handen zitten.

Protest na GP Spanje

Ferrari was namelijk het team dat na afloop van de GP van Spanje een informeel protest indiende bij de FIA tegen Red Bull. Volgens het Italiaanse team zou er zijn gesjoemeld met de brandstoftemperatuur bij Red Bull. De FIA liep de claims van Ferrari na, maar vond niets dat in strijd zou zijn met de regelgeving.

Na de uitspraak van de FIA liet Ferrari weten te eisen dat brandstof voortaan één uur voorafgaand aan de race moet worden gemeten en dat de temperatuur ten alle tijden gelijk moet blijven. Toch is deze eis van Ferrari plots verdwenen. Volgens la Gazzetta dello Sport heeft Ferrari hiervoor een tegenprestatie geëist van Red Bull en de FIA.

Meer motorenwissels

Ferrari is het enige team dit seizoen dat veel problemen aan haar krachtbron kent, ook bij haar klantenteams. Om de betrouwbaarheid van de krachtbron te verbeteren, zou Ferrari hebben gevraagd om motoren in de toekomst te mogen wisselen tussen de kwalificatie en de race. Hierdoor komt er minder stress op de onderdelen binnen de Ferrari-krachtbron. Of de eis van Ferrari wordt ingewilligd is niet bekend, maar het zou zeker voor een nieuwe Formule 1-rel zorgen. Ferrari is immers niet vreemd met het sluiten van achterkamertjesdeals met de FIA. Denk maar terug aan het motorendebacle in de tweede helft van 2019.

Net Binnen

Sergio Pérez over ontwikkeling RB18: ‘Updates helpen vooral Max’

In gesprek met het Duitse Bild heeft Sergio Pérez laten weten dat de huidige ontwikkeling van de RB18 vooral in het voordeel van Max...

Charles Leclerc geïrriteerd door andere coureurs: ‘Ik snap niet waarom je dat zou doen’

Charles Leclerc heeft in gesprek met de BBC tekst en uitleg gegeven over zijn fouten in het 2022-seizoen. Ook geeft de Monegask aan zich...

Sergio Pérez waarschuwt teamgenoot: Ik kan iedereen verslaan, ook Max’

Red Bull-coureur Sergio Pérez heeft in gesprek met het Duitse Bild laten weten dat hij teamgenoot Max Verstappen kan verslaan tijdens een F1-weekend. Verder...

Video: David Coulthard neemt de RB8 mee voor een rondje over TT Circuit Assen

Voormalig Red Bull-coureur David Coulthard heeft met een RB8 uit 2012 meerdere rondes over het TT-circuit van Assen gereden. De Schotse coureur was aanwezig...

Mattia Binotto vol goede moed: ‘We hadden vijf races meer moeten winnen’

In gesprek met Sky Sports heeft Ferrari-teambaas Mattia Binotto laten weten dat er veel punten zijn verspeeld door zijn team. Door deze fouten staat...