F1 Nieuws

Adrian Newey doet boekje open over gênante Red Bull-ervaring met Christian Horner

Adrian Newey doet boekje open over gênante Red Bull-ervaring met Christian Horner
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Adrian Newey doet boekje open over gênante Red Bull-ervaring met Christian Horner

Adrian Newey doet boekje open over gênante Red Bull-ervaring met Christian Horner
Red Bull Content Pool

In zijn boek 'How to Build a Car' schreef Adrian Newey een bijzondere, en misschien zelfs gênante anekdote op over een moment uit zijn Red Bull-tijd. Volgens Newey was het een typisch gevalletje van 'eigen schuld, dikke bult'.

Newey werkt al sinds 2006 bij het team van Red Bull en heeft sindsdien aan de wieg gestaan van veel kampioenschapswinnende bolides. Zo ontwierp Newey de bolides van Sebastian Vettel waarmee hij vier keer achter elkaar wereldkampioen werd.

Ook hielp Newey mee aan de wagens van Max Verstappen waarmee hij in 2021, 2022 en 2023 wereldkampioen werd. Ook dit seizoen lijkt Verstappen weer goede papieren te hebben voor de wereldtitel. In het eerste kwartaal van 2025 zal Newey Red Bull verlaten om zich te gaan focussen op "nieuwe uitdagingen".

Bijzondere Red Bull-herinnering

Ondanks zijn aanstaande vertrek draagt Newey zijn Red Bull-tijd een warm hart toe. In zijn boek blikt de Britse topontwerper terug op een bijzonder moment uit zijn tijd bij Red Bull, namelijk het eerste wereldkampioenschap van het team.

Na het behalen van Vettels eerste wereldtitel en Red Bulls eerste constructeurstitel (2010) zouden de bekers namelijk in de receptie van de Red Bull-fabriek in Milton Keynes komen te staan.

Red Bull-adviseur Helmut Marko was echter van mening dat deze receptie een flinke make-over nodig had. Hierdoor moest Newey een tijd lang flink omlopen om in zijn Red Bull-kantoor te komen, iets wat een bijzonder moment als gevolg had.

Newey deelt anekdote

"Op een avond liep ik langs de receptie en zag ik zwart-geel gestreept tape hangen met de woorden 'verboden toegang' erop. Ik was erg nieuwsgierig en dook onder het tape door en kwam daardoor in de receptie uit. Daar viel het me op dat er glazen deuren waren geïnstalleerd. Toen dacht ik: 'ik ga eens kijken of die deuren ook daadwerkelijk werken'. Ze werkten", begint Newey.

"Vanuit dat punt kon ik een vestibule zien met stukken hout die aan elkaar waren gespijkerd. Er zat echter een gat in het hout waar ik me dacht doorheen te kunnen wurmen. Dat deed en ik was erg blij dat ik de lange wandeling naar mijn kantoor had vermeden", gaat Newey verder.

"En toen... boem! Het stuk hardboard waarop ik stond kon mijn gewicht niet aan en ik viel zo'n anderhalve meter naar beneden in een gat. Toen ik uit het gat klom, dacht ik dat niemand het had gezien. Dat dacht ik tenminste, want tijdens de kerstborrel van later dat jaar liet Christian (Horner, red.) de camerabeelden aan het gehele team zien. Eigen schuld, dikke bult", aldus de Britse ontwerper.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties