F1 Nieuws

Christian Horner slaat terug naar Mercedes: 'Onze downgrade is sneller dan hun upgrade'

Christian Horner slaat terug naar Mercedes: 'Onze downgrade is sneller dan hun upgrade'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Christian Horner slaat terug naar Mercedes: 'Onze downgrade is sneller dan hun upgrade'

Christian Horner slaat terug naar Mercedes: 'Onze downgrade is sneller dan hun upgrade'
Red Bull Content Pool

James Allison, technisch directeur bij Mercedes, meent dat Red Bull achterwaarts is gegaan qua rondetijd, doordat ze een verkeerde update hebben doorgevoerd. Het Oostenrijkse team leek aan het begin van 2024 de dominante run van vorig seizoen door te trekken, maar de voorsprong van Red Bull verdween als sneeuw voor de zon. Hoe kunnen teams als Ferrari en McLaren zo snel inlopen op Max Verstappen en co.?

Volgens Mercedes zou dat weleens te maken kunnen hebben met een update, die Red Bull eerder dit jaar geïntroduceerd heeft. In Japan bracht Red Bull wat nieuwe onderdelen op de auto, waarna ze dat ook in Imola deden. Maar James Allison denkt dat daar ergens iets mis is gegaan, aangezien de regerend wereldkampioen sinds dat moment niet meer de dominante renstal is.

Allison verwacht dat Red Bull op dit moment hetzelfde doormaakt als wat Mercedes jarenlang heeft gehad: dat de cijfers uit de windtunnel niet overeen komen met de data op het asfalt. En volgens de technisch directeur van het team uit Brackley kan dat erg veel tijdsverlies opleveren, weet hij uit eigen ervaring. Hij noemde de update van Red Bull dan ook een 'downgrade', waarmee ze tijd verloren hebben.

"Ik denk dat zodra er een fatsoenlijk snelheidsbereik in de bochten is, ze weer nuttig zullen zijn, maar het lijkt erop dat hun upgrade een downgrade was. Het is nu dus duimen dat het ze echt in de war gebracht worden. Als een update je langzamer maakt, maakt dat je leven heel lastig. Want op het moment dat je je 'tools' niet meer vertrouwt, moet je terugkeren naar de basis en dat kost tijd. Tijd is je grootste vriend, maar als je het verliest, is het je grootste vijand", aldus Allison voorafgaand aan het raceweekend in Canada.

En in Montreal bleek Red Bull inderdaad niet dominant te zijn. In de kwalificatie was Mercedes sneller, terwijl zowel McLaren als Mercedes in de race bij kon blijven bij het Oostenrijkse team. De doorslaggevende factor in Canada was de aanwezigheid van Max Verstappen, die eigenhandig de winst naar zich toetrok en daarmee weer uitliep in het kampioenschap.

Horner slaat terug naar Allison

Door die overwinning heeft ook Christian Horner weer vertrouwen gekregen in de RB20 en haalt hij direct uit naar Mercedes. Volgens de Brit hoeft James Allison zich niet te bemoeien met de updates aan de bolide van Max Verstappen, gezien die - inclusief downgrade - nog altijd sneller is dan de W15 van George Russell en Lewis Hamilton.

"Ik denk dat Mercedes het altijd erg goed heeft gedaan op groene circuits [circuits waar weinig grip ligt, red.] en er waren hier geen echte hogesnelheidsbochten... laten we de komende twee of drie circuits kijken of deze snelheid daadwerkelijk in hun auto zit is of eenmalig was. Hoe dan ook, zelfs met onze 'downgrade' zijn we erin geslaagd om hun upgrade te verslaan", slaat Horner terug.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties