F1 Nieuws

'Christian Horner zorgt voor oorlog binnen Red Bull: 'Horner leeft op een andere planeet'

'Christian Horner zorgt voor oorlog binnen Red Bull: 'Horner leeft op een andere planeet'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

'Christian Horner zorgt voor oorlog binnen Red Bull: 'Horner leeft op een andere planeet'

'Christian Horner zorgt voor oorlog binnen Red Bull: 'Horner leeft op een andere planeet'
Red Bull Content Pool

Volgens het doorgaans zeer goed ingevoerde F1-Insider is het oorlog binnen Red Bull. In het energieblikjsconcern staan kamp Oostenrijk en kamp Thailand lijnrecht tegenover elkaar, als het gaat om de zaak Christian Horner. Al sinds december wordt de Brit beschuldigd van het plegen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en een onderzoek naar de Red Bull Racing-baas loopt al weken.

Red Bull GmbH had inmiddels al gehoopt duidelijkheid te hebben over Christian Horner en zijn toekomst bij het raceteam. Een vrouwelijke medewerker van Red Bull Racing heeft zich in december gemeld bij het hoofdkantoor van Red Bull, waar ze meer dan honderd bewijsstukken overhandigd zou hebben. Vanuit het Oostenrijkse bedrijf is er direct een intern onderzoek gestart naar Horner, maar een uitslag is er nog altijd niet.

Dit komt door de advocaat die is aangesteld op deze zaak. De onafhankelijke en gespecialiseerde advocaat bleek achteraf toch niet zo onafhankelijk te zijn, wist F1-Insider onlangs al te melden. Deze advocaat is namelijk door de familie Yoovidhya aanbevolen, de man die 51% van de aandelen in handen heeft van Red Bull. De Thaise mede-oprichter heeft Horner in zijn hart zitten en wil dan ook niets liever dat de Brit bij Red Bull Racing blijft. De reden dat er dan ook nog geen uitsluitsel is, komt doordat de advocaat sinds zijn gesprek met Christian Horner [9 februari] op vakantie is en niet te bereiken valt.

Inmiddels is ook de motorpartner van Red Bull Powertrains vanaf 2026, Ford, woedend over de gang van zaken. Jim Farley, CEO van de Amerikaanse autofabrikant, heeft een brief gestuurd naar het raceteam, waarin hij heeft aangegeven gefrustreerd te zijn over het feit dat er nog altijd geen beslissing is genomen en dat Ford in het duister gehouden wordt. Hij eist dan ook een volledig rapport na afloop van deze affaire.

Oostenrijk en Thailand lijnrecht tegenover elkaar

F1-Insider meldt dat het inmiddels oorlog is binnen Red Bull GmbH. Er zijn twee kampen: Oostenrijk en Thailand. Eerstgenoemde kant wil Horner het liefst vandaag nog zien vertrekken, maar hun handen zijn gebonden. Dit omdat Dietrich Mateschitz is overleden. De mede-oprichter van Red Bull had een managementcontract met de eigenaren uit Thailand, waarin hij zelfstandig beslissingen kon nemen over het personeel. Sinds zijn overlijden zijn de 49% van de aandelen wel overgedragen aan zijn zoon, Mark Mateschitz, maar het managementcontract is niet meegegaan. Hierdoor is het niet mogelijk om Horner, zonder toestemming van de Thaise familie, te ontslaan.

En dat is een probleem, aangezien Chalerm Yoovidhya, Christian Horner in zijn hart heeft gesloten. Het hoofd van de Thaise kant Red Bull ziet Horner als zijn pleegzoon, zo weet Ralf Schumacher te melden. De Duitser moet ook vermelden dat de rechten van vrouwen in Thailand nog niet zo ver zijn als in het westen van de wereld, waardoor er anders naar deze zaak gekeken wordt. Dat laat hij weten aan F1-Insider: "Voor Chalerm is Horner een soort pleegzoon. Hij staat onvoorwaardelijk achter hem. En of we het nu leuk vinden of niet, de realiteit is helaas dat onze westerse waarden van gelijkheid nog niet zijn aangekomen in Thailand. De rol van de vrouw wordt daar nog steeds anders gezien."

Tekst gaat door onder afbeelding

'Christian Horner zorgt voor oorlog binnen Red Bull: 'Horner leeft op een andere planeet'
XPB/Press Association Images/BSR Agency
Chalerm Yoovidhya en Christian Horner in Bahrein 2023

Frustraties in Oostenrijk over Horner

Door de vertraging in het onderzoek en het feit dat Horner gesteund wordt door de Yoovidhya-familie, heerst er steeds meer frustratie in Fuschl am See. Op het hoofdkantoor van Red Bull GmbH is men van mening dat Horner in zijn eigen wereld leeft en niet meer aanspreekbaar is. Mede daardoor willen ze zo snel mogelijk van hem af.

Vanuit Oostenrijk heeft F1-Insider het volgende te horen gekregen: "Horner leeft op een andere planeet. Hij is niet meer van deze wereld."

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties