F1 Nieuws

FIA maakt drastische wijzigingen voor Formule 1-seizoen van 2026 bekend

FIA maakt drastische wijzigingen voor Formule 1-seizoen van 2026 bekend
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

FIA maakt drastische wijzigingen voor Formule 1-seizoen van 2026 bekend

FIA maakt drastische wijzigingen voor Formule 1-seizoen van 2026 bekend
Red Bull Content Pool

In 2026 zullen de huidige Formule 1-auto's flink op de schop gaan. Dat heeft de FIA laten weten aan de teams tijdens een bijeenkomst in Mexico-Stad, zo heeft het Duitse medium MOTORSPORT AKTUELL vernomen. Naast de bolides zullen ook de motoren flink veranderen.

De ingang van de nieuwe technische reglementen lijkt nog ver weg te zijn, maar achter de schermen zijn teams al volop bezig met de ontwikkeling van hun wagens voor 2026. Dat moet ook wel, aangezien het net zoals in 2022 een ingrijpende technische verandering is voor de teams.

Zo veranderen de motoren drastisch op het gebied van samenstelling en brandstof. De V6-turbomotor blijft namelijk, maar de huidige brandstof wordt vervangen door 100% duurzame brandstoffen. Ook verdwijnt de MGU-H en wordt het aandeel elektrisch vermogen flink opgeschroefd.

Smallere auto's

Naast deze verandering op motorisch gebied, zal er ook het een en ander veranderen als het gaat om de aerodynamica en afmetingen van de 2026-auto's. Zo heeft de FIA laten weten dat de auto's van 200 centimeter naar 190 centimeter in breedte gaan, de wielbasis wordt verkleind van 360 centimeter naar 340 centimeter en de banden worden verkleind naar zestien inch in plaats van achttien inch.

Aerodynamica op de schop

Daar blijft het echter niet bij, want de Venturi-kanalen mogen in 2026 hoger boven de grond liggen, de spatborden boven de wielen worden groter en de achterkant van de bolide gaat over naar een 'inwash-filosofie'. Daarbij moet gedacht worden aan de 'badkuip-sidepods' van Ferrari in 2022 en de eerste paar races van dit seizoen.

Ten slotte zal er ook een verandering worden doorgevoerd waarmee het gewicht van de bolides omlaag gaat. Momenteel wegen Formule 1-auto's zo'n 798 kilogram, maar in 2026 moet dat gewicht met zo'n 25 tot 30 kilogram omlaag.

Reden voor verandering

Al deze wijzigingen heeft de FIA doorgevoerd om het racen net zoals in 2022 beter te maken. Ook moesten er met de nieuwe motorische reglementen meer motorleveranciers worden aangetrokken. Tot op heden is dat gelukt, want Audi en Ford hebben zich al gecommitteerd aan de Formule 1. General Motors wacht daarentegen nog op groen licht van de FOM. De FIA heeft de Amerikaanse formatie immers als groen licht gegeven.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties