F1 Nieuws

Honda-deal van Aston Martin zorgt voor frustratie bij Red Bull Racing

Honda-deal van Aston Martin zorgt voor frustratie bij Red Bull Racing
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Honda-deal van Aston Martin zorgt voor frustratie bij Red Bull Racing

Honda-deal van Aston Martin zorgt voor frustratie bij Red Bull Racing
Red Bull Content Pool

Honda zal na 2025 niet vertrekken uit de Formule 1. Sterker nog, de Japanse fabrikant zal een concurrent van Red Bull van motoren gaan voorzien. Vanaf 2026 gaan Aston Martin en Honda namelijk met elkaar in zee. De deal zorgt voor de nodige frustratie bij onder andere Red Bull-topman Helmut Marko.

Red Bull en Honda gingen in 2019 met elkaar in zee en sindsdien is de samenwerking tussen de beide partijen erg goed te noemen. Toch besloot Honda om in 2020 de stekker uit haar Formule 1-project te trekken. Hierdoor moest Red Bull op zoek naar een nieuwe motorleverancier, maar werd er geen juiste match gevonden. Red Bull besloot daarom om een eigen motor te bouwen voor het 2026-seizoen op de campus in Milton Keynes (Red Bull Powertrains).

Wispelturig

Toen de bouw van de Red Bull Powertrains-fabriek in volle gang was, besloot Honda om toch nog tot en met 2025 actief te willen blijven in de Formule 1. Voor de komende seizoenen wordt Red Bull dan ook voorzien van Honda-motoren. In 2026 zal de Oostenrijkse formatie echter in zee gaan met autofabrikant Ford. Ondanks het feit dat Red Bull gebakken zit als het gaat om de levering van motoren, zorgt de wispelturigheid van Honda voor de nodige frustratie bij Marko.

In gesprek met het Oostenrijkse OE24 laat de man uit Graz optekenen dat een hernieuwde samenwerking met Honda zijn team een hoop geld en moeite had gespaard. "Afgelopen seizoen hebben we het met ze (Honda, red.) gehad over een nieuwe samenwerking. Toen werd namelijk duidelijk dat ze terug zouden komen in de Formule 1." Die beslissing kwam echter te laat. "Als ze die beslissing eerder hadden gemaakt, dan hadden we een hele hoop tijd en moeite kunnen uitsparen. Die wispelturigheid is frustrerend", aldus Marko.

Mooi merk

Waar de 'terugkeer' van Honda negatief is voor Red Bull, zorgt het voor een nieuwe toevoeging aan het Formule 1-veld voor 2026. Ook Red Bull-teambaas Christian Horner ziet dat in. "Het is een goed iets voor Honda en voor de Formule 1. Honda is een mooi merk en het heeft een bijzondere geschiedenis in de Formule 1. We hebben een leuke tijd met ze gehad en dat zullen we blijven hebben tot en met 2025."

Horner gaat ook verder in op het besluit van Honda om de sport te verlaten. "In 2020 maakte Honda bekend dat ze de sport wilden verlaten en toen hebben wij een strategische stap gezet voor de lange termijn. Daarom hebben we Red Bull Powertrains opgezet en zijn we een samenwerking aangegaan met Ford. Honda wordt in 2026 dus onze concurrent, maar dat is alleen maar goed voor de Formule 1", aldus Horner.

EK: Nederland - Frankrijk

Win 100x je inzet: als Nederland scoort tegen Frankrijk. (ad).
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties