F1 Nieuws

'Nieuwe F1-race in Madrid heeft mogelijk negatieve gevolgen voor Dutch GP in Zandvoort'

'Nieuwe F1-race in Madrid heeft mogelijk negatieve gevolgen voor Dutch GP in Zandvoort'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

'Nieuwe F1-race in Madrid heeft mogelijk negatieve gevolgen voor Dutch GP in Zandvoort'

'Nieuwe F1-race in Madrid heeft mogelijk negatieve gevolgen voor Dutch GP in Zandvoort'
Red Bull Content Pool

Gisteren werd een publiek geheim officieel gemaakt: vanaf 2026 zal de Formule 1 neerstrijken op een hybride-circuit in het noorden van de Spaanse hoofdstad Madrid. Mogelijk is de race in Madrid het einde voor de race in Barcelona, maar wellicht ook voor die in Zandvoort en Spa-Francorchamps.

Vanaf 2026 zal het Formule 1-circus afreizen naar het conventiecentrum IFEMA MADRID. Op en rondom het IFEMA-terrein zal er gedeeltelijk sprake zijn van een stratencircuit, maar ook zal er een permanent circuit worden aangelegd. De organisatie van de race heeft gelijk een tienjarige deal weten los te weken bij de Formule 1-organisatie, want de race zal tot en met 2035 op de kalender staan.

Geweldig nieuws

Formule 1-baas Stefano Domenicali reageerde verheugd op de komst van de race. "Het is geweldig nieuws voor de Formule 1, omdat het eens te meer laat zien dat er over de hele wereld veel belangstelling is voor onze sport. Het laat ook zien dat op een moment dat Europa wordt gezien als een plek die niet klaar is om te investeren in onze sport, Madrid en anderen laten zien dat dit wel het geval is", begint Domenicali op de officiële Formule 1-website.

"Ze hebben een fascinerend project gepresenteerd, een project dat in de komende jaren gebouwd zal worden en een project dat rekening houdt met de fans en hun hele ervaring, van hun reis tot de hele ervaring van het evenement. Het voorstel dat we kregen van de promotor was geweldig. Vanaf de eerste dag is het een open discussie geweest over wat dit evenement kan worden", aldus de voormalig Ferrari-teambaas.

Scheve gezichten

Domenicali is dus blij met de komst van de race in Madrid, maar niet iedereen is daar zo over te spreken. Onder meer Max Verstappen heeft zich al meermaals negatief uitgesproken over de komst van meer races én meer stratencircuits. Door de komst van nieuwe races, is het mogelijk dat iconische races namelijk van de kalender verdwijnen. Zo staat de Formule 1-race op het Circuit de Barcelona-Cataluyna onder druk om ook na 2026 op de kalender te staan.

Zandvoort op de schop?

RacingNews365-journalist Aaron Deckers laat weten dat er echter ook gevaren zijn voor de races in Zandvoort en op Spa-Francorchamps. Eerder waren er namelijk al geruchten over een 'roulatiedeal' tussen deze twee races, maar volgens Deckers is het goed mogelijk dat er nog een race in Duitsland aan die deal wordt toegevoegd.

Maar hoezo moet er dan een roulatiedeal komen? Dat heeft alles te maken met de huidige Concorde Agreement van de Formule 1. Daarin staat namelijk dat er per seizoen maar maximaal 24 races mogen worden verreden. Met de komst van Madrid zijn dat er vanaf 2026 al 25 en dus zullen er een aantal races van de kalender moeten verdwijnen.

Gratis F1TV Pro bij Viaplay

Goedkoper gaat het niet worden: Sluit hier je Viaplay abonnement af. En krijg er Gratis F1TV Pro bij. Dit mag je niet missen! (ad).

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties