F1 Nieuws

Toto Wolff onthult: invloed Lewis Hamilton op Mercedes-auto's wordt overschat

Toto Wolff onthult: invloed Lewis Hamilton op Mercedes-auto's wordt overschat
Mercedes F1 Media
F1 Nieuws

Toto Wolff onthult: invloed Lewis Hamilton op Mercedes-auto's wordt overschat

Toto Wolff onthult: invloed Lewis Hamilton op Mercedes-auto's wordt overschat
Mercedes F1 Media

Volgens Toto Wolff moet men de invloed van Lewis Hamilton op de auto's van Mercedes niet overschatten. Fans zijn bang dat het team uit Brackley in elkaar gaat storten als de zevenvoudig wereldkampioen vertrokken is naar Ferrari, omdat hij kennis en ervaring heeft wat van onschatbare waarde is in de Formule 1. Maar Toto Wolff laat weten dat dat allemaal wel meevalt.

In 2022 werd Lewis Hamilton als een soort proefkonijn gebruikt door Mercedes, toen ze helemaal de mist in waren gegaan met het design van de W13. Ieder raceweekend kreeg de Brit een ander onderdeel op zijn auto geschroefd, in de hoop dat deze wel zou werken. Tientallen set-ups later wist Hamilton eindelijk een afstelling te vinden die redelijk leek te passen bij de Mercedes-auto, maar daardoor had hij al wel een flinke achterstand opgelopen op teamgenoot George Russell, die met een basisafstelling rondreed.

Althans, dat werd zo naar buiten gebracht door Hamilton zelf. Hij had zichzelf opgeofferd om het team te helpen in de zoektocht naar verbetering. Daarvoor had hij ook in de winterperiode voorafgaand aan het 2023-seizoen wat aanbevelingen gedaan bij het team van Mercedes, maar daar werd niet naar geluisterd door de engineers. Volgens Hamilton was dat de reden dat ook de W14 niet competitief was. Maar volgens Toto Wolff is dat een beetje overdreven.

Overschat invloed coureurs niet

Om de fans van Mercedes wat gerust te stellen, laat Toto Wolff weten dat de invloed van Lewis Hamilton op de ontwikkeling van de auto niet zo groot is als de coureur zelf laat lijken. Ja, de ervaring en het gevoel in de auto van Hamilton is van grote waarde, maar uiteindelijk wordt een auto ontwikkelt op basis van data en wetenschap. De feedback van een coureur is slechts een aanvulling op deze gegevens.

"De auto wordt in het team ontwikkeld met veel wetenschap en veel data, en de coureur geeft ons aanwijzingen over wat hij voelt in de auto en dit wordt ontleed. Vervolgens wordt besloten of het [de ontwikkelingsrichting] gebeurt of niet", laat Wolff weten.

Maar dat Mercedes in een gat zal vallen als Hamilton vertrekt, is volgens de Oostenrijker complete onzin. Zo groot is de invloed van de zevenvoudig wereldkampioen dan ook weer niet. Hij stelt de bezorgde fans van Mercedes gerust met de volgende zin: "We moeten de inbreng van de coureur en de ontwikkeling van een auto niet overschatten."

Gratis F1TV Pro bij Viaplay

Goedkoper gaat het niet worden: Sluit hier je Viaplay abonnement af. En krijg er Gratis F1TV Pro bij. Dit mag je niet missen! (ad).

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties