F1 Nieuws

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Brazilië 2023

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Brazilië 2023
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Brazilië 2023

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Brazilië 2023
Red Bull Content Pool

De kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië zit erop! Max Verstappen heeft zichzelf op pole-position weten te plaatsen voor de race op zondag, met een tijd van 1:10.727. Morgenmiddag zal de Sprint Shoot-out verreden werden, waar de startopstelling voor de Sprint bepaalt wordt.

Voorafgaand aan de kwalificatie in Brazilië werd duidelijk dat de FIA de start had uitgesteld. Waar de sessie normaliter om 19:00 moest beginnen, gingen we nu een kwartier later van start. Dit kwam door schoonmaak werkzaamheden op het circuit.

Tijdens de eerste vrije training liepen Fernando Alonso en Lewis Hamilton allebei een langzaam leeglopende lekke band op, welke onverklaarbaar waren voor het team. Na onderzoek van bandenleverancier Pirelli werd de kwalificatie uitgesteld, zodat de baan nog een keer extra schoongeveegd kon worden.

Pirelli was bang dat er rotzooi op de baan lag, wat voor meer lekke banden zou kunnen zorgen tijdens de kwalificatie. Hierdoor werd de sessie in het begin uitgesteld, maar toen de baan eenmaal schoon was, kon de actie op het Autódromo Jose Carlos Pace beginnen!

Q1 en Q2

Toen de kwalificatie eindelijk van start ging, stonden alle coureurs klaar om direct naar buiten te gaan. Er was namelijk kans op regen in de sessie en volgens de regenradar van Ferrari zou het in het midden van Q1 komen.

Deze regen kwam uiteindelijk niet, wat goed nieuws was voor Sergio Pérez. De Mexicaan ging op het nippertje door naar Q2, door zijn Red Bull op de dertiende plaats te zetten. Zijn tijd in zijn eerste run was maar goed genoeg voor de negentiende positie. Maar het voordeel voor Pérez was dat de mannen die azen op zijn stoeltje - Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo - allebei uitvielen in het eerste deel van de kwalificatie.

In Q2 wist Pérez wel veilig door te gaan, door de derde tijd neer te zetten, achter Lando Norris en Max Verstappen. Voor de Alpine's, de Haas-coureurs en Alex Albon was het behalen van Q3 net teveel gevraagd. Zij vielen uit in het tweede deel van de kwalificatie, welke door de dreiging van regen weer ontzettend druk was.

Q3

Maar het echte werk in de kwalificatie kwam pas in Q3, toen de lucht boven het Autódromo Jose Carlos Pace ontzettend donker werd. De regen kwam steeds dichterbij en Max Verstappen besloot zijn genialiteit te laten zien. De Nederlander reed een 1:10.727, waarmee hij bijna drie tienden sneller was dan Charles Leclerc. Lance Stroll zette de derde tijd neer, op zes tienden van Verstappen.

De coureurs die later naar buiten gingen hadden pech, waar Sergio Pérez ook bij zat. De Mexicaan kwam niet verder dan een negende plaats, onder andere door de gele vlag voor de spin van Oscar Piastri.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties