Uitslag race Formule 1 Grand Prix van Emilia-Romagna 2024

BSR Agency
F1 Nieuws

BSR Agency

Max Verstappen heeft zijn vijfde race van het 2024-seizoen gewonnen. Op het circuit Autodromo Enzo e Dino Ferrari wist hij de Grand Prix van Imola te pakken. Lando Norris finishte als tweede en Charles Leclerc als derde.

Voorafgaand aan de race was er genoeg reden voor emotie op het circuit van Imola. De Formule 1 keerde terug op het circuit waar exact 30 jaar geleden, Ayrton Senna en Roland Ratzenberger zijn overleden. Viervoudig Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel eerde de Braziliaanse racelegende door in één van zijn oude Mclaren-bolides, een demo te geven aan het publiek.

Verstappen op zijn Verstappen's in openingsfase

Na de demo van Vettel, was het tijd voor de race. Bij de start leek het er even op dat Norris beter weg was dan de van pole gestarte Verstappen, maar van de tweede na de derde versnelling wist de Nederlander de Mclaren achter zich te houden. Daarna reed Verstappen op zijn welbekende manier weg van het veld en had na tien ronden al een voorsprong van 2,5 seconden op Norris. Teamgenoot van Norris, Oscar Piastri, was in zijn pijlsnelle Mclaren aan het jagen op Carlos Sainz. De Australiër kwam alleen bij bocht 1 net een of twee tienden te kort om hem naast de Ferrari te kunnen zetten.

Strijd tussen de monteurs

Doordat de snelheid van alle auto's dicht bij elkaar lagen en de inhaalmogelijkheden op Imola op zijn zachts gezegd beperkt zijn, werd het een strategisch gevecht tussen de Formule 1-teams. RB-coureur Yuki Tsunoda wist vroeg in de race al een undercut te plaatsen op Nico Hülkenberg en ook George Russell won een hoop tijd ten opzichte van teamgenoot Lewis Hamilton door als eerste naar binnen te komen. Later snoepte Piastri ook de positie van Sainz af door te undercutten.

Norris dichterbij, Verstappen met hakken over de sloot naar zege

Later in de race klaagde Verstappen op over zijn banden. Norris had daarentegen zijn banden wél onder controle en liep in op de Nederlander. Ronde bij ronde liep Norris een beetje in, maar de Brit kwam net iets tekort om het Verstappen moeilijk te maken. Met een verschil van slechts 0.725 seconden kwam de Nederlander als eerste over de streep.