F1 Nieuws

Britse media ziet Ferrari het 'verknallen' door Hamilton aan te nemen: 'Ze hadden voor Verstappen moeten gaan'

Britse media ziet Ferrari het 'verknallen' door Hamilton aan te nemen: 'Ze hadden voor Verstappen moeten gaan'
HOCH ZWEI/BSR Agency
F1 Nieuws

Britse media ziet Ferrari het 'verknallen' door Hamilton aan te nemen: 'Ze hadden voor Verstappen moeten gaan'

Britse media ziet Ferrari het 'verknallen' door Hamilton aan te nemen: 'Ze hadden voor Verstappen moeten gaan'
HOCH ZWEI/BSR Agency

Ferrari kondigde eind januari aan dat Lewis Hamilton vanaf 2025 naar Maranello zal verhuizen, waar hij de teamgenoot gaat worden van Charles Leclerc. De zevenvoudig wereldkampioen vervangt Carlos Sainz bij de Scuderia, die op zijn beurt weer op weg lijkt naar Audi of Williams. Maar is dit wel de juiste keuze van Ferrari?

Marketingtechnisch is de komst van Hamilton naar Ferrari een meesterzet geweest van teambaas Fred Vasseur en voorzitter John Elkann. Hamilton is nog altijd de bekendste Formule 1-coureur van het veld, met 37 miljoen volgers op Instagram, terwijl Ferrari het grootste merk in de koningsklasse van de autosport is. Om deze twee grootheden met elkaar te koppelen, zal een enorme boost geven voor het Italiaanse team, naast het asfalt.

Maar in de Formule 1 zijn de prestaties op de baan veel belangrijker dan wat er daarnaast gebeurt. Een team kan nog zo veel shirts verkopen, als het aan het einde van het seizoen onderaan eindigt, zullen de sponsoren alsnog vertrekken en dat team verder in de problemen brengen. Volgens de Daily Mail heeft Ferrari zich te veel laten leiden door de eurotekens in hun ogen, toen ze hoorden dat Hamilton interesse had om zich bij het Italiaanse team te voegen. De Britse krant is namelijk van mening dat Hamilton niet meer de coureur van weleer is.

Hamilton te oud

De Daily Mail, in de vorm van journalist James McEvoy, vindt het onverantwoord van Ferrari om een coureur als Hamilton een tweejarig contract te geven, waarin hij meer dan 100 miljoen dollar per jaar gaat verdienen. Hamilton zal op het moment dat hij zich bij Ferrari aansluit al 40 jaar zijn en is daarmee ook over zijn piek heen. Dat wordt dit jaar ook pijnlijk duidelijk bij Mercedes, waar hij vaak het onderspit moet delven naast George Russell.

Als Ferrari écht slim was geweest - en in de toekomst succesvol wil zijn - had het een poging gedaan om Max Verstappen los te weken bij Red Bull Racing. Lewis Hamilton hadden ze dan links laten liggen. Maar dit is niet gebeurd en volgens McEvoy is dat een grote blunder van Vasseur en Elkann.

"Destijds was er veel ophef over het feit dat Lewis Hamilton zich volgend seizoen bij Ferrari zou aansluiten. Maar ik vraag me af of de Scuderia, en hun teleurstellend 'gewone' teambaas Fred Vasseur, misschien spijt hebben van de haast waarmee ze de zevenvoudig wereldkampioen hebben gecontracteerd", begint de Britse journalist. "Voor Lewis is de stap ongetwijfeld de juiste. Hij heeft een nieuw leven nodig weg van het glansloze Mercedes, zelfs als zijn aanstaande vertrek betekent dat hij zijn recht op een levenslange ambassadeursrol bij de Zilverpijlen verspeelt."

Ook McEvoy weet dat het commercieel voor beide partijen 'erg aantrekkelijk' is om met elkaar in zee te gaan, maar toch vindt hij het geen slimme keuze van de Scuderia: "Het is een fout van Ferrari, de zoveelste van Vasseur." Daarmee doelt McEvoy op het lozen van Carlos Sainz. De Brit ziet Charles Leclerc namelijk als een foutgevoelige coureur.

"Als hij slimmer was geweest, zou hij Lewis niet hebben gecontracteerd, die 40 zal zijn tegen de tijd dat hij aan een Ferrari-stuur draait. In plaats daarvan zou hij een beroep hebben gedaan op Max Verstappen, nu 26 en op het toppunt van zijn kunnen."

Verstappen ligt vast bij Red Bull

Maar was Verstappen überhaupt wel een mogelijkheid voor Ferrari? De Nederlander heeft immers nog een contract tot en met het einde van 2028 bij Red Bull Racing en lijkt daar nog altijd een winnende te hebben. Volgens McEvoy had Ferrari gewoon kunnen wachten op de onrust binnen Red Bull, die al maanden aan het broeien was. Dan hadden ze Verstappen zo op kunnen pikken bij het Oostenrijkse team.

"Niet beschikbaar? Verstappen was dat misschien wel, na de recente onrust bij Red Bull. Hij werd zelfs overtuigend gelinkt aan Mercedes, waarbij zijn vader Jos zeker de optie heeft overwogen. Misschien ben ik niet eerlijk tegenover Vasseur, die zijn voorzitter, John Elkann, niet kan tegenspreken. Maar wie er ook gebeld heeft [naar Hamilton, red.], hij heeft het verknald."

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties