F1 Nieuws

Bronnen binnen Red Bull bevestigen: Adrian Newey minder belangrijk dan geschetst

Bronnen binnen Red Bull bevestigen: Adrian Newey minder belangrijk dan geschetst
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Bronnen binnen Red Bull bevestigen: Adrian Newey minder belangrijk dan geschetst

Bronnen binnen Red Bull bevestigen: Adrian Newey minder belangrijk dan geschetst
Red Bull Content Pool

Op donderdagmiddag barstte de bom in de Formule 1-paddock, voor de zoveelste keer dit seizoen. Waar het op het asfalt niet altijd even spannend is - Max Verstappen staat na vijf races op een voorsprong van 25 punten in het kampioenschap - is er naast de baan juist onwijs veel te beleven. Vooral binnen Red Bull Racing is het al weken onrustig.

Lewis Hamilton zorgde ervoor dat de Formule 1-wereld eind januari op zijn kop stond, toen hij bekend maakte te vertrekken bij Mercedes en zich in 2025 aan te gaan sluiten bij Ferrari. Daarna kwam het nieuws rondom Christian Horner naar buiten, waarin duidelijk werd dat hij beschuldigd was van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de weken die daarop volgden zijn er - vooral binnen Red Bull - veel akkefietjes geweest, waarbij Max Verstappen op een gegeven moment aan de handrem trok.

Hij liet in Saoedi-Arabië duidelijk merken dat hij geen fan was van alle onrust binnen het team en toen Helmut Marko op het punt stond om geschorst te worden door het team, zorgde Verstappen dat dat niet mogelijk was. De stercoureur van het Oostenrijkse team maakte duidelijk dat áls Marko zou moeten vertrekken, hij ook zijn biezen zou pakken. Dat zorgde er weer voor dat Horner en de Thaise kant van Red Bull wat voorzichtiger te werk gingen, maar alsnog heeft de machtsstrijd voor veel onrust gezorgd.

Rol Newey minder groot

Het heeft er nu zelfs voor gezorgd dat Adrian Newey heeft besloten om het team te verlaten. Volgens meerdere bronnen - Auto, Motor und Sport was de eerste - heeft de Brit het wel gezien bij het team van Max Verstappen en gaat hij na 2024 een ander pad bewandelen. Dat lijkt een enorm gemis te zijn voor Red Bull Racing, maar volgens De Telegraaf kan dat weleens mee gaan vallen.

Erik van Haren, gerenommeerd journalist, heeft namelijk vanuit bronnen in Milton Keynes vernomen dat de rol van Adrian Newey - bij de bouw van de RB20 - minder groot is dan wordt geschetst. In de media wordt Newey nog altijd gezien als het meesterbrein achter de dominante bolide van Verstappen, maar dat is dus totaal niet het geval.

"Newey is nu de eerste grote naam die intern zijn vertrek heeft aangekondigd. Per wanneer is onbekend en wanneer hij überhaupt in staat zou zijn om zich bij een ander team te voegen, is ongewis. Alle partijen zijn het over één ding wel eens, of ze nu in kamp-Horner zitten of niet: de invloed van Newey op de huidige succesauto – de RB20 – is helemaal niet zo groot", begint Van Haren.

Toch moet ook de Nederlander erkennen dat een vertrek van Newey negatieve gevolgen zal hebben voor het Oostenrijkse team: "Maar alle Red Bull-kennis zou hij wel mee kunnen nemen naar een andere werkgever. En ook dat is goud waard. Newey is een legendarische ontwerper en een team als Ferrari zou hem met open armen ontvangen."

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties