F1 Nieuws

'Formule 1 komt met slecht nieuws voor Grand Prix in Nederland en België'

'Formule 1 komt met slecht nieuws voor Grand Prix in Nederland en België'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

'Formule 1 komt met slecht nieuws voor Grand Prix in Nederland en België'

'Formule 1 komt met slecht nieuws voor Grand Prix in Nederland en België'
Red Bull Content Pool

Volgens de doorgaans zéér goed ingevoerde Joe Saward zullen de Grand Prix van België en Nederland in de toekomst niet meer samen op de kalender staan. De Britse journalist, die al tientallen jaren een bekend gezicht is in de Formule 1-paddock, weet dat te melden in zijn 'Green Notebook'. Saward heeft daarnaast ook slecht nieuws voor de Grand Prix van Italië.

Al jaren is de Formule 1 een grote verandering aan het doormaken als het gaat om de kalender. Waar het meerendeel van het programma een aantal jaar geleden nog bestond uit races in Europa op traditionele circuits, zijn er de laatste jaren steeds meer stratencircuits op de kalender gekomen. Daarnaast worden er meer en meer races buiten Europa toegevoegd, waardoor een aantal bestaande races afscheid hebben moeten nemen.

Nu is er wederom een punt bereikt waarop de FOM het idee heeft dat er wat Europese races plaats moeten gaan maken voor nieuwe locaties. Zo werd onlangs duidelijk dat Thailand interesse had in het organiseren van een F1-race, terwijl Saward nu meldt dat ook India nadrukkelijk op zoek is naar een plekje op de kalender. Dit betekent slecht nieuws voor een aantal iconische races...

Monza, Spa en Zandvoort moeten vrezen voor [vast] plekje

De Brit laat in zijn Green Notebook weten dat de FOM aan het kijken is naar een oplossing voor de alsmaar voller wordende kalender. In het Concorde Agreement staat geschreven dat er maar 24 races per jaar mogen worden verreden, maar meer en meer locaties willen onderdeel zijn van de Formule 1. Zo zijn onder andere Qatar, Saoedi-Arabië, Miami en Las Vegas in de afgelopen jaren toegevoegd aan de kalender en zal er vanaf 2026 een stratenrace in Madrid gereden worden. Dit betekent dat er races af moeten vallen en dat gebeurt vooral in Europa.

In Duitsland en Frankrijk is helemaal geen F1-race meer te vinden, maar Saward weet nu te melden dat ook het iconische Monza moet vrezen. In de toekomst zal er in Italië nog maar één race verreden worden - op dit moment twee [Imola en Monza] - en er wordt druk op Monza gezet om veranderingen door te voeren. Doen ze dat niet, verdwijnt het circuit wat al sinds 1950 op de kalender staat, van het programma.

"Italië zal in de toekomst nog maar één race hebben en de huidige situatie moet worden gezien als Imola dat is gebruikt om Monza onder druk te zetten om veranderingen door te voeren", zegt de Brit.

Maar ook Nederland en België zijn niet meer zeker van een vast plekje op de kalender. Een roulatie tussen beide races, iets wat al langer gesuggereerd werd, gaat er hoogstwaarschijnlijk komen: "De Belgische en Nederlandse Grands Prix zullen waarschijnlijk onder een soort roulatie-overeenkomst vallen, maar we moeten wachten tot de Belgische verkiezingen in juni, voordat er beslissingen worden genomen", aldus Saward.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties