F1 Nieuws

Ferrari-baas eist regelwijziging na geheime test Max Verstappen en Red Bull

Ferrari-baas eist regelwijziging na geheime test Max Verstappen en Red Bull
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Ferrari-baas eist regelwijziging na geheime test Max Verstappen en Red Bull

Ferrari-baas eist regelwijziging na geheime test Max Verstappen en Red Bull
Red Bull Content Pool

Volgens Fred Vasseur hebben een aantal Formule 1-regels wat aanpassingen nodig, nadat Red Bull Racing in de week voor de Grand Prix van Spanje een geheime test heeft gehouden in Imola. Op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari heeft Max Verstappen wat rondjes mogen rijden in de RB18, welke hij in 2022 een heel seizoen gebruikte, in de hoop verschil te merken met zijn huidige bolide, waar hij al weken niet tevreden over is.

Tot en met de Grand Prix van China had Max Verstappen helemaal niks te klagen over zijn RB20, maar sinds de Formule 1 Azië heeft verlaten is Red Bull niet meer het sterkste team. In Miami, Imola, Monaco, Montreal én Barcelona had Max Verstappen niet de beschikking over de beste auto, waarbij hij vooral veel problemen kende in Imola en Monaco. Daar werkte de RB20 niet zoals zou moeten, vooral vanwege de vele hobbels en kerbstones.

Om te onderzoeken waar Red Bull mogelijk de mist in is gegaan besloot het team een geheime test te houden op Imola, vlak voor de Grand Prix van Spanje. Aangezien Verstappen in de RB18 minder last had van deze hobbels wilden ze weleens kijken wat er dan precies anders aanvoelde. Maar volgens Fred Vasseur is dit niet helemaal de bedoeling van een 'in season-test'.

Het TPC [Testing of Previous Car programme] zorgt ervoor dat teams vanaf dit jaar ook de 2022-auto's mogen gebruiken, maar eigenlijk zijn ze bedoeld om jonge coureurs ervaring op te laten doen. Red Bull heeft de test nu ingezet om prestaties te vinden in de RB20 en dat is in de ogen van Vasseur niet juist. Hij wil dan ook dat de regels voor het TPC aangepast worden.

Ferrari-baas wil regelwijziging

In gesprek met F1Maximaal laat Vasseur weten dat Ferrari - net als Red Bull Racing - ook gebruik maakt van de TPC's. Hij heeft dan ook geen moeite met de aanpak van Red Bull, omdat dat perfect in de regels past. Maar hij dan graag een regelwijziging, zodat deze 'performance tests' niet meer mogelijk zijn in de toekomst. Een TPC mag dan alleen ingezet worden om jongere coureurs ervaring op te laten doen.

"Gedurende het seizoen, denk ik dat we waarschijnlijk net wat minder dan tien van dit soort tests doen. Er wordt echter geen onderscheid gemaakt hierin. Er zijn TPCs die je met je racecoureurs kunt doen, en voor mij draaien deze meer om de ontwikkeling dan om iets anders, zeker als je een TPC doet in de week voor een Grand Prix", zo begint Vasseur.

"Ik klaag niet over wat ze doen, want het is gewoon reglementair in orde, en dat is verder prima, maar zo'n test draait meer om de ontwikkeling van de auto dan om iets anders. Het is niet zo dat dat ze Max ervaring willen laten opdoen op zo'n dinsdag."

Vasseur zou graag willen zien dat deze tests weer draaien om waar ze eigenlijk voor bedoeld waren: het opleiden van onervaren coureurs: "Ik denk dat hiernaar gekeken moet worden, en dat we het in twee delen moeten opsplitsen, namelijk de dagen die we met onze coureurs afwerken, en de dagen die we met andere coureurs afwerken."

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties