F1 Nieuws

FIA neemt beslissing en komt met reactie na Aston Martin-protest

FIA neemt beslissing en komt met reactie na Aston Martin-protest
DPPI/BSR Agency
F1 Nieuws

FIA neemt beslissing en komt met reactie na Aston Martin-protest

FIA neemt beslissing en komt met reactie na Aston Martin-protest
DPPI/BSR Agency

De FIA heeft een beslissing genomen over het protest van Aston Martin na afloop van de kwalificatie in China. Ferrari-coureur Carlos Sainz kwam in Q2 in het grind terecht en kwam daardoor tot stilstand tegen de vangrail. Volgens de regels zou hij hierna niet meer door mogen hebben gereden, maar dat deed de man uit Madrid wel.

Sainz ging er tijdens zijn desbetreffende run in Q2 volledig voor. De Spanjaard kwam bij zijn poging om zijn tijd te verbeteren echter te wijd uit en kwam daardoor met een wiel in de grindbak terecht. Sainz verloor hierdoor de controle over zijn Ferrari-bolide en kwam aan de andere kant van de baan tegen de vangrail tot stilstand.

Rode vlag

De FIA besloot de marshals met de rode vlag te laten zwaaien, omdat er een hoop grind op de baan lag en het naar uitzag dat Sainz zijn weg niet kon vervolgen. Dat kon de Spanjaard echter wel en zonder voorvleugel reed hij terug naar de Ferrari-garage. Vanaf daar zou Sainz zijn kwalificatie vervolgen en uiteindelijk de zevende tijd klokken voor de Grand Prix van China.

Protest Aston Martin

Aston Martin ging na afloop van de kwalificatie echter in beroep tegen het besluit van de wedstrijdleiding om Sainz na zijn uitstapje in de grindbak weer deel te laten nemen aan de sessie. Het team uit Silverstone wees in hun protest op artikel 39.6.

Daarin staat het volgende: 'een coureur wiens auto stopt op de baan tijdens de kwalificatiesessie of de shoot-out van de sprintkwalificatiesessie mag niet verder deelnemen aan die sessie.' Sainz zou dus helemaal niet meer hebben mogen deelnemen aan de kwalificatie, als deze regel ernaast wordt gehouden.

FIA komt met reactie

Volgens de FIA heeft de wedstrijdleiding echter goed gehandeld en daarmee is het protest van Aston Martin afgedaan. Het autosportorgaan laat namelijk weten dat er niet genoeg hulp was rondom de auto van Sainz na zijn crash en hij dus genoeg tijd kreeg om zijn auto weer aan de praat te krijgen. Hierdoor ontstond er volgens de FIA een moeilijke situatie.

Sainz behoudt dus zijn zevende stek voor de race van morgen.

Bekijk de volledige redenering van de FIA hieronder:

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties