F1 Nieuws

Pole position Max Verstappen niet meer zeker na mogelijke blunder FIA in China

Pole position Max Verstappen niet meer zeker na mogelijke blunder FIA in China
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Pole position Max Verstappen niet meer zeker na mogelijke blunder FIA in China

Pole position Max Verstappen niet meer zeker na mogelijke blunder FIA in China
Red Bull Content Pool

De FIA heeft mogelijk zwaar geblunderd tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van China. Tijdens de tweede kwalificatiesessie ging Carlos Sainz door het grind in de laatste bocht, waardoor zijn auto zijwaarts over het circuit schoof en uiteindelijk in de muur belandde. De FIA besloot om met een rode vlag te zwaaien, waarna Sainz zijn Ferrari weer aan de gang kreeg en - zonder voorvleugel - terugreed naar de pitstraat.

Daar wisten de Ferrari-monteurs hem een nieuwe voorvleugel te geven en kon Sainz weer meedoen aan de sessie. De Spanjaard wist door te geraken naar Q3, waar hij uiteindelijk genoegen moest nemen met de zevende tijd, vlak achter teamgenoot Charles Leclerc. Maar mogelijk gaat deze classificatie de prullenbak in, aangezien Aston Martin een protest heeft ingediend tegen de uitslag van de kwalificatie.

Aston Martin wijst naar FIA

Volgens Aston Martin heeft de FIA haar eigen regelboek niet gevolgd na de crash van Carlos Sainz. Het Britse team, dat Lance Stroll in Q2 verloor op de elfde positie, is van mening dat Sainz helemaal geen deel meer had mogen uitmaken van de kwalificatie, na zijn crash in de laatste bocht. Aston Martin heeft protest aangetekend tegen de resultaten van de kwalificatie omdat Sainz artikel 39.6 zou hebben overtreden. Dat artikel luidt:

'Een coureur wiens auto stopt op de baan tijdens de kwalificatiesessie of de shoot-out van de sprintkwalificatiesessie mag niet verder deelnemen aan die sessie.'

Het is duidelijk dat de auto van Sainz gestopt was op de baan en het duurde een aantal minuten voor hij zijn Ferrari SF-24 weer aan de praat kreeg. Volgens Aston Martin had hij hierna niet meer deel mogen nemen aan de sessie, maar de FIA liet hem gewoon weer terug de baan op. Daar tekenen ze nu protest voor aan.

Pole position Max Verstappen

Het team van Fernando Alonso en Lance Stroll heeft dus tegen de uitslag van de kwalificatie geprotesteerd en als het team in het gelijk wordt gesteld, kunnen de stewards ervoor kiezen om de volledige uitslag van Q3 en Q2 teniet te doen, aangezien dat de sessies zijn waarin Sainz deel heeft genomen 'na' zijn crash. Maar hoogstwaarschijnlijk wil Aston Martin alleen dat de tijden van Sainz annuleren uit Q2 en Q3, zodat Lance Stroll een plekje opschuift, en Sainz - een concurrent voor Alonso in de race - terugzakt naar P15.

Dit alles lijkt op dit moment geen gevolgen te hebben voor de pole position van Max Verstappen, aangezien de Nederlander ook in Q1 de snelste tijd had staan. Mocht de FIA besluiten om de laatste twee sessies te annuleren, zal Verstappen alsnog vooraan starten.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties