F1 Nieuws

Max Verstappen bleef concurrentie voor door 'geniale actie' in Imola: 'Op het randje'

Max Verstappen bleef concurrentie voor door 'geniale actie' in Imola: 'Op het randje'
F1 Nieuws

Max Verstappen bleef concurrentie voor door 'geniale actie' in Imola: 'Op het randje'

Max Verstappen bleef concurrentie voor door 'geniale actie' in Imola: 'Op het randje'

Red Bull-coureur Max Verstappen wist in Imola pole position te trainen voor de race met een minimaal verschil op McLaren-coureurs Oscar Piastri en Lando Norris. F1 TV-analist en voormalig Formule 1-coureur Jolyon Palmer heeft nog eens teruggeblikt op Verstappens kwalificatie in Imola.

Verstappen kende een moeilijke start aan het raceweekend in Imola. De Nederlander wist in de eerste twee vrije trainingen namelijk geen goede balans en afstelling te vinden voor zijn RB20. Op zaterdag zag het er tijdens de derde vrije training echter een stuk beter uit en dus leek Verstappen, anders dan een dag eerder, toch kans te maken op de pole position.

Dat lukte de Nederlander uiteindelijk ook, maar het scheelde niet veel of Verstappen had twee plekken naar achteren gestaan. Het verschil met Piastri was immers maar 0.072s en het gat naar Norris bedroeg slechts 0.091s.

"Geniale actie" van Verstappen

Palmer zag hoe Verstappen ondanks zijn wellicht minder snelle RB20 toch pole position wist te klokken op het Noord-Italiaanse circuit van Imola. "Het grootste verschil zat hem al in het begin van de ronde", begint Palmer zijn analyse voor F1 TV, doelend op de slipstream die Verstappen kreeg van Haas-coureur Nico Hülkenberg.

"Daardoor kwam hij met een grote slipstream richting de eerste bocht. Het verschil in tijd (ten opzichte van de andere coureurs, red.) is daar al enorm groot. Leclerc verloor in de eerste bocht bijvoorbeeld al tweeënhalve tiende en Piastri verloor daar anderhalve tiende. Dat kwam allemaal door de slipstream die Verstappen kreeg van Hülkenberg. Dat was echt een geniale actie van Verstappen", gaat Palmer verder.

Goede voorbereiding van belang

Het uitvoeren van zo'n slipstream vergt heel wat voorbereiding, ziet ook Palmer. "Hij (Verstappen, red.) weet dat Hülkenberg achter hem zit, dus hij gaat een beetje slingeren. Vervolgens gaat hij harder rijden om er zeker van te zijn dat zijn voorbanden op de juiste temperatuur zijn voor de eerste bocht. Het is een perfect berekende outlap van Verstappen", vervolgt Palmer.

"GP (Gianpiero Lambiase, de engineer van Verstappen, red.) houdt hem de hele tijd op de hoogte van het gat naar Hülkenberg. Richting Rivazza laat hij hem (Hülkenberg, red.) er maar net langs. Hij zit dan op het randje van vuile lucht die een rol gaat spelen. Hierdoor kon hij de slipstream oppakken. Hij pakte daarmee een grote voorsprong, die hij niet meer uit handen zou geven", aldus Palmer.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties