F1 Nieuws

Mercedes-topman spreekt zich uit over Red Bull-controverse: 'Dat is niet toegestaan'

Mercedes-topman spreekt zich uit over Red Bull-controverse: 'Dat is niet toegestaan'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Mercedes-topman spreekt zich uit over Red Bull-controverse: 'Dat is niet toegestaan'

Mercedes-topman spreekt zich uit over Red Bull-controverse: 'Dat is niet toegestaan'
Red Bull Content Pool

Mercedes-topman James Allison heeft zich in gesprek met Autosport uitgesproken over de recente controverse rondom de samenwerking tussen Red Bull Racing en AlphaTauri. Volgens McLaren-baas Zak Brown moet de samenwerking aan banden worden gelegd, maar dat ziet Allison anders.

Afgelopen seizoen besloot de Red Bull-top om het kwakkelende team van AlphaTauri eens flink onder handen te nemen. Zo werd teambaas Franz Tost de deur gewezen en werden er twee nieuwe, grote namen aangesteld: Peter Bayer kwam over de van de FIA en Laurent Mekies besloot de Ferrari-pitmuur te verruilen voor die van AlphaTauri. Daarnaast zou de samenwerking op technisch vlak sterker worden tussen Red Bull Racing en AlphaTauri. Met andere woorden: de AlphaTauri-bolide van komend seizoen zal nog meer op die van Red Bull Racing gaan lijken.

Kritiek wordt weggewuifd

De nieuwe strategie van AlphaTauri zorgde voor een hoop kritiek vanuit het McLaren-kamp. Zo is Brown van mening dat een dergelijke samenwerking in geen enkele andere sport is toegestaan. Ook is het niet wenselijk voor een sport om twee teams van dezelfde eigenaar te hebben. Brown gaf daarbij als voorbeeld een degradatiewedstrijd in de Premier League. Mochten er namelijk twee teams van dezelfde eigenaar tegen elkaar spelen in een degradatiewedstrijd, dan zou de uitslag al vaststaan voordat de wedstrijd van start was gegaan.

Allison ziet de samenwerking tussen de twee teams anders. "Ik weet niet wat de precieze aard van de samenwerking is, maar ik ken wel de regels. De regels zijn enorm strikt over het niet mogen doorgeven van zaken die als intellectueel eigendom worden beschouwd. Daarnaast mag je maar weinig onderdelen kopen en dus ook maar weinig technische kennis delen", begint de topman. "Als twee teams een sterke samenwerking hebben, dan kan dat commercieel gezien interessant zijn. De regels verbieden echter een sterke technische samenwerking. Vroeger mocht er meer en hadden Mercedes en Aston Martin zo'n verbintenis, maar sindsdien is alles strenger geworden", gaat Allison verder.

"Niet toegestaan"

Mochten Red Bull Racing en AlphaTauri komend seizoen toch besluiten om een zeer intensieve, sterke technische samenwerking aan te gaan, dan zullen de regels erop toezien dat er harde straffen komen, zo oordeelt Allison. "Als er toch zo een samenwerking zou zijn, dan zou er veel onvrede zijn. Er is niet veel bewegingsvrijheid om vanuit technisch oogpunt een samenwerking met een ander team aan te gaan. Dat is niet toegestaan", aldus Allison. Onlangs verlengde de Mercedes-topman zijn contract nog voor meerdere seizoenen. Ook teambaas Toto Wolff deed dat.

Gratis F1TV Pro bij Viaplay

Goedkoper gaat het niet worden: Sluit hier je Viaplay abonnement af. En krijg er Gratis F1TV Pro bij. Dit mag je niet missen! (ad).

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties