F1 Nieuws

Van Haren geeft meer achtergrondinformatie over Red Bull-problemen: 'Max Verstappen dreigde met vertrek'

Van Haren geeft meer achtergrondinformatie over Red Bull-problemen: 'Max Verstappen dreigde met vertrek'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Van Haren geeft meer achtergrondinformatie over Red Bull-problemen: 'Max Verstappen dreigde met vertrek'

Van Haren geeft meer achtergrondinformatie over Red Bull-problemen: 'Max Verstappen dreigde met vertrek'
Red Bull Content Pool

Het rommelt flink binnen Red Bull Racing en dat is niet voor het eerst. Voorafgaand aan het Grand Prix-weekend in Austin, afgelopen jaar, kwamen er geruchten naar buiten dat er een machtsstrijd gaande was binnen het team uit Milton Keynes. Christian Horner, al bijna 20 jaar de teambaas van Red Bull Racing, zou meer macht willen binnen de renstal.

Vanuit Christian Horner werd een 'machtsstrijd' altijd ontkend, maar Helmut Marko liet in Texas al direct weten dat er wel degelijk wat speelde achter de schermen bij Red Bull. Volgens de Oostenrijker probeerde bepaalde personen meer macht te vergaren, na het overlijden van Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz.

"Door de nieuwe structuur [na het overlijden van Mateschitz] is alles anders. Bepaalde mensen proberen nu hun macht opnieuw te definiëren", zei Marko bij het Oostenrijkse OE24. Het lijkt erop dat deze vete nog niet is bijgelegd, aangezien er opnieuw problemen zijn binnen Red Bull.

Horner-schandaal

Op maandag kwam De Telegraaf met het verhaal naar buiten dat er een onafhankelijk onderzoek gestart was vanuit Red Bull GmbH naar Christian Horner. Er zou een beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag richting een vrouwelijke werkneemster van RBR liggen en het hoofdkantoor in Fuschl am See nam dit erg hoog op. Er werd direct een onafhankelijke, gespecialiseerde advocaat op de zaak gezet, die gaat kijken of Horner aan kan blijven bij Red Bull of dat hij moet vertrekken.

Erik van Haren, de journalist van De Telegraaf die als eerste met dit verhaal kwam, vindt het verwonderlijk dat Red Bull zo open en eerlijk reageerde op zijn vraag of er een onderzoek liep naar Horner. Dat het Oostenrijkse bedrijf direct liet weten dat Horner inderdaad onderzocht werd, geeft volgens hem aan dat het management de Brit liever kwijt dan rijk is. Dat komt wegens de machtsstrijd die Horner is begonnen.

Volgens Van Haren is Horner niet blij met het feit dat hij zo weinig te vertellen heeft binnen het team. Daarom probeerde hij Helmut Marko naar buiten te werken, richting het einde van vorig seizoen. Maar toen stuitte de Brit op een probleem: Max Verstappen. De drievoudig wereldkampioen is loyaal aan Helmut Marko en heeft gedreigd dat hij ook zou vertrekken, als Marko moest gaan.

"Ja, Horner is natuurlijk de teambaas en CEO van Red Bull Racing, met meer dan duizend mensen onder hem. Hij is ontzettend belangrijk voor het operationele kant van het verhaal. Maar alle mensen met kennis van de Formule 1 weten dat Helmut Marko alle grote beslissingen neemt. Hij bepaalt wie er in de stoeltjes komt en dergelijke. Christian Horner wil ook degene zijn die die beslissingen neemt, maar Helmut Marko doet dat", begint Van Haren.

Verstappen kiest voor Marko

"Als je een mes op de keel van Max Verstappen zou zetten - de belangrijkste man in dat team - en hem zou vragen om te kiezen tussen Christian Horner en Helmut Marko, zou hij altijd voor Helmut Marko kiezen", zegt Van Haren, die veel connecties heeft in het kamp van Verstappen. "Dat heeft hij ook uitgesproken. Vorig jaar, toen alles mis dreigde te gaan en Marko naar de uitgang geduwd werd, heeft Max in Qatar tegen de Thaise eigenaar van Red Bull gezegd dat als Marko gaat, hij ook vertrekt."

Uiteindelijk werd de strijdbijl begraven tussen Horner en Marko en tekende de Oostenrijker een nieuw driejarig contract bij Red Bull. Het lijkt er op dat Horner nu slachtoffer wordt van zijn poging om meer macht te vergaren.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties